Rusya’ya ekonomik yaptırım talebine Alman şirketleri karşı çıkıyor

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Ukrayna’daki uçak düşürme vakasından sonra Rusya’ya daha ağır ekonomik yaptırımdan yana olduğunu söyledi. Orta Ölçekli Alman Şirketler Birliği ise ekonomik yaptırımdan herkes zararlı çıkacağını...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’ya ekonomik yaptırım talebine Alman şirketleri karşı çıkıyor

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Ukrayna’daki uçak düşürme vakasından sonra Rusya’ya daha ağır ekonomik yaptırımdan yana olduğunu söyledi. Orta Ölçekli Alman Şirketler Birliği ise ekonomik yaptırımdan herkes zararlı çıkacağını savundu. Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları ise ekonomik yaptırımların sertleştirilmesini masaya yatırdı.

Ukrayna’nın Donetsk bölgesi üzerindeyken Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağının vurularak düşürülmesinden sonra Rusya’ya yönelik tepkiler artıyor. Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), ekonomi dünyasının temkinli yaklaşımına rağmen Rusya’ya ekonomik yaptırımların sertleştirilmesini istedi. Bu olayın ekonomik yanının en önemli unsur olmadığını vurgulayan Gabriel, “Önemli olan oradaki iç savaşın sona ermesidir.” diyerek, Rusya’nın krizin çözüme katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Ölümle sonuçlanan olayların artmasının Rusya’nın işine gelmediğinin altını çizen bakan, Rusya’nın bu çatışmayı zamanında büyümesine izin vermeyerek sona erdirme sorumlu konusunda olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ise Brüksel’de Rusya’ya ekonomik yaptırımın sertleştirilmesini masaya yatırdı. Ukrayna Krizi’nde Rusya’nın sergilediği tavrı ağır eleştiren bakanlar, Moskova’nın Malezya Havayolları’na ait uçağın düşürülmesinde suç ortağı olduğunu belirtti. Toplantıda hesapları dondurulacak ve seyahat yasağı konulacak kişi ve kurumlarının sayısının artırılmasında mutabakat sağlandı. Daha ağır yaptırımlar için hazırlık yapılması da istendi.

Diğer taraftan orta ölçekli Alman şirketler birliğinin Rusya’ya ekonomik yaptırıma olumlu bakmadığı gözlemleniyor. Birliğin Başkanı Mario Ohoven Tagesspiegel’e yaptığı açıklamada, “Rusya’yla ekonomik savaşta herkes kaybeden olur.” dedi. Ohoven, Rusya’ya uygulanacak ambargo veya benzeri yaptırımlardan orta ölçekli Alman ihracatçıların etkileneceğini söyledi. Rusya piyasasında faaliyet gösteren 6 bin 300 şirketin büyük çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli şirketler olduğuna dikkat çeken Ohoven, sayısı 350 bini bulan ihracatçıların yüzde 98’inin orta ölçekli olduğunu, ekonomik yaptırımların ise bu şirketlerin dörtte birini etkileyeceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar