Rusya’nın İskender füzeleri NATO’da alarma neden oldu

Rusya’nın Avrupa ülkeleri ile sınır batı bölgelerine nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerini yerleştirmesi NATO’da alarma neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya’nın İskender füzeleri NATO’da alarma neden oldu

Rusya’nın Avrupa ülkeleri ile sınır batı bölgelerine nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerini yerleştirmesi NATO’da alarma neden oldu. NATO ve ABD’den gelen açıklamalarda Rusya’nın tavrının bölgede istikrarsızlığa ve güven sorununa neden olacağı uyarısı yapıldı.

NATO sözcüsü Oana Lungescu Interfax’a yaptığı açıklamada, “NATO güvenlikle ilgili konular yakın takip ediyor. Rus ile bölgenin güvenliği için ortaklık ve işbirliği hedeflerimizin olduğu bir süreçte füzelerin ve savaş uçaklarının hareketliliğinin anlaşılması zor…” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri NATO üyesi ülkelerle sınır bölgelerine İskender füzelerinin yerleştirildiğini kabul etmiş, bugün yapılan açıklamalarda da güney bölgesine de benzer şekilde İskender füzelerinin yerleştirilmeye başlandığı belirtilmişti.

Rusya’ya göre İskender füzelerinin hareketliliği herhangi bir uluslar arası anlaşmayı ihlal etmiyor. ABD’nin kurmaya çalıştığı füze savunma sistemine karşı çıkan Moskova, çalışmaları ulusal güvenliği açısından tehdit olarak algılıyor.

ABD’den yapılan açıklamalarda da Rusya’dan bölgede istikrarsızlığa neden olacak adımlar atmaması uyarısı yapıldı.

NATO’nun Avrupa komutanlığından Philip Breedlove, Moskova’nın girişimini Rusya-NATO ilişkilerinin gelişmeye ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirtti.

Litvanya, Rusya’nın adımını “AB ve NATO ile ilişkileri geliştirme söylemi ile uyuşmadığı” yönünde değerlendirirken, Letonya da “Rusya’nın sınırlarına nükleer füzeleri getirmesinin adil olmadığı” eleştirisinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar