Rusya’dan Kiev’e Operasyon Uyarısı

Ukrayna’nın doğu ve güney doğu bölgelerinde federasyon talep eden Rusya yanlıları eylemlerine devam ediyor. Bin kadar eylemci Donetsk yerel savcılık binasını ele geçirdi. Çıkan olaylarda onlarca kişi yaralandı.Interfax Haber Ajansı'nın...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’dan Kiev’e Operasyon Uyarısı

Ukrayna’nın doğu ve güney doğu bölgelerinde federasyon talep eden Rusya yanlıları eylemlerine devam ediyor. Bin kadar eylemci Donetsk yerel savcılık binasını ele geçirdi. Çıkan olaylarda onlarca kişi yaralandı.

Interfax Haber Ajansı'nın haberine göre, binayı kontrol altına almaya çalışan 200 kadar polis gaz bombası, cop ve kalkanlarla binayı korumaya çalıştı. Taş, sopa ve diğer aletlerle binaya giren eylemciler kontrolü ele geçirdi.

Rusya yanlısı grup binaya tek yanlı olarak ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrağı astı.

Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, silahlı güçlerin yeniden bölgede operasyonlara başlaması için karar çıkardı. Turçinov’un kararı 1 Mayıs itibari ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Ukrayna’daki gelişmeler üzerine Moskova yönetimi sert uyarıda bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kiev rejiminin güney ve doğu bölgelerinde operasyonu gündeme getirdiği ve aşırı ırkçı Sağ Sektör’ün silahsızlandırılması konusunun ele alınmamasını eleştirdi.

Ukrayna hükümetinin sorumsuz ve saldırgan adımlarının yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev’i, ABD ve Avrupa Birliğini de 17 Nisan’da Cenevre’de imzaladığı anlaşmaya uymaya çağırdı. Moskova, Kiev’i suç oluşturacak hata yapmamaya ve Ukrayna halkına karşı güç kullanarak oluşacak ölümcül sonuçları dikkate almaya davet etti. 

Yorumlar