Rusya'dan IŞİD Eleştirisi: Sizi Uyarmıştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’ta IŞİD’in Musul kentini ele geçirmesi Tikrit ve diğer kentlere yönelmesinin ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'dan IŞİD Eleştirisi: Sizi Uyarmıştık

İslamcı grupların Irak’ın kentlerinde kontrolü ele geçirmesinden endişe duyduklarını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Biz Irak’ta yaşanan gelişmeler nedeni ile alarm durumundayız. Biz Amerikalılar ve İngilizlerin orada karıştırdığı meselelerin iyi sonuçlanmayacağı konusunda uyarmıştık.” eleştirisi getirdi.

ABD Başkanının 11 yıl önce Irak’ta demokrasinin zaferini ilan ettiğini hatırlatan Lavrov, “Durum daha yüksek oranda kötüye gitmiştir. Irak’ın toprak bütünlüğü soru işareti. Terör orada canlandı. İşgalci güçler iç siyasi sürece hiç dikkat etmedi. Ulusal diyalog konusunda teşvik edici olmadı ve sadece kendi çıkarlarının peşinde oldu.” suçlamasında bulundu.

Lavrov, ABD’nin Irak güvenlik güçlerinin ülke genelinde hukuk ve düzeni sağlama kapasitesini elde etmeden iç siyasi nedenlerle güçlerini bölgeden çektiğini kaydetti.

Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’ne yeni bir tasarı sunmaya hazırladıklarını açıkladı. Ukrayna’da cezalandırıcı operasyonların ve şiddetin durdurulması konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı eleştirisi getiren Rus Bakan, Ukrayna’ya barış gücü gönderme hazırlıkları olmadığını da vurguladı.

Yorumlar