Rusya’dan ABD’ye 'START' tehdidi

ABD’nin İran tehdidine karşı İspanya’ya anti-balistik füze destroyeri yerleştirme girişimine sert tepki gösteren Moskova, Stratejik Silahlarda İndirim Anlaşması’ndan (START) çıkma tehdidinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya’dan ABD’ye 'START' tehdidi

ABD’nin İran tehdidine karşı İspanya’ya anti-balistik füze destroyeri yerleştirme girişimine sert tepki gösteren Moskova, Stratejik Silahlarda İndirim Anlaşması’ndan (START) çıkma tehdidinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı silahsızlanma departmanı üst düzey yetkilisi Mihail Ulyanov, Interfax’a yaptığı değerlendirmede, “Eğer ABD, Rusya’nın çıkarlarını dikkate almadan füze savunma kapasitesini geliştirmeyi sürdürürse, biz de START’tan çıkabiliriz” dedi.

ABD’nin bu yöndeki adımlarının stratejik istikrarı baltaladığı eleştirisi getiren Ulyanov, “Bu, Rusya’nın START’tan çekilme hakkını kullanmaya zorlayacak bir durum oluşturabilir” ifadelerini kullandı. Ulyanov anlaşmada yer alan maddeler çerçevesinde, Rusya ya da ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit altında görmesi durumunda anlaşmadan ayrılma alternatifi olduğunu hatırlattı.

Rusya ve ABD arasında 8 Nisan 2010’da imzalanan START anlaşmasının, ABD’nin Avrupa’ya kurmaya çalıştığı füze savunma sistemi nedeni ile Rusya’nın stratejik nükleer gücünü tehdit ettiğini savunan Ulyanov, “Rus uzmanlara göre mevcut durum henüz Rusya’nın stratejik caydırıcılık gücünü tehdit edecek boyutta değil. Avrupa füze savunma sistemi konusunda ABD ile uzlaşı sağlama şansımız olduğunu düşünüyoruz. Ancak tüm bunlar ABD’nin ortaya koyacağı siyasi iradeye bağlı.” tespitinde bulundu.

Nisan 2010’da imzalanan ve Şubat 2011’de yürürlüğe giren START anlaşması, 2021’e kadar karşılıklı olarak nükleer silahların önemli oranda azaltılmasını öngörüyor.

Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşen Güvenlik Konferansı’nda konuşan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, muharip silah sitemleri ile uyumlu donanma destroyeri USS Donald Cook’un İspanya’ya yerleştirileceğini, İran’dan gelen tehdide karşı güvenlik sağlanacağını ifade etmişti.

Hagel, bu sistemin üçüncü aşamanın bir parçası olarak yapılacağı vadinde bulunduklarını hatırlatmıştı. ABD önümüzdeki iki yıl içinde benzer 3 sistemi daha NATO üyesi Avrupa ülkelerini korumak için bölgeye yerleştirecek. Amerikalı bakan Rusya ve Çin’in sürekli teknolojilerini yenilediklerine dikkat çekerek, kendilerinin bu alanda dünya lideri olduklarını savunmuştu. ABD’nin İspanya’ya yerleştireceği sistemde 1239 askeri personel görev yapacak. 92 milyon dolara mal olacak sistemin yıllık 100 milyon dolar da masrafı olacak. CİHAN

Yorumlar