Rusya’da ürküten rakam; 3,5 milyon kronik uyuşturucu bağımlısı var

Rusya Federal Uyuşturucu ile Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov, Rusya’da uyuşturucu kullananların sayısının 8 milyona ulaştığını, bunlardan 3,5 milyonun kronik bağımlı olduğunu açıkladı.Moskova’da basın mensuplarının sorularını...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’da ürküten rakam; 3,5 milyon kronik uyuşturucu bağımlısı var

Rusya Federal Uyuşturucu ile Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov, Rusya’da uyuşturucu kullananların sayısının 8 milyona ulaştığını, bunlardan 3,5 milyonun kronik bağımlı olduğunu açıkladı.

Moskova’da basın mensuplarının sorularını cevaplayan İvanov, “Biz farklı hesaplamalar kullanarak uyuşturucu kullananların sayısının 8 milyona ulaştığını üzülerek görüyoruz. Bunlardan 3,5 milyonu ise kronik seviyede. Yani düzenli olarak bağımlılık yapan hap ve uyuşturucu kullanıyorlar…” dedi.

Uyuşturucu bağımlıların ölüm oranlarında son dönemde azalma olduğunu kaydeden İvanov, “2006’da 15-34 yaş arası uyuşturucu bağımlılığı nedeni ile hayatını kaybedenler 140 bin civarında idi. 2013’de bu rakam 100 bine kadar geriledi. Bu pozitif bir trend. Ancak toplumun uyuşturucudan uzak kalması için çok daha fazla yapılması gereken çalışmalar var.” değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan’da üretilen uyuşturucunun en büyük pazarlarından biri Rusya. Uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapan haplarla ilgili Rusya pazarını 10 milyar dolara dayanmış durumda. Yetkililere göre uyuşturucu kullanan ve taşıyanlara yönelik cezalar çok yetersiz.

İvanov daha önce yaptığı açıklamalarda, "Uyuşturucu kullananlara bir yıla kadar hapis cezası verilmeli. Şu anda uyguladığımız 300-500 ruble (10-15 dolar) ceza caydırıcı değil. Hatta bu uyuşturucunun dozundan da düşük bir rakam." eleştirisi getirmişti.

CİHAN

Yorumlar