Rusya’da Leningrad’ın kurtuluşunun 70. yıldönümü kutlandı

Rusya’da İkinci Dünya Savaşı’nda 900 gün Nazi birliklerinin kuşatmasında mücadelen eden Leningrad (St.

Google Haberlere Abone ol
Rusya’da Leningrad’ın kurtuluşunun 70. yıldönümü kutlandı

Rusya’da İkinci Dünya Savaşı’nda 900 gün Nazi birliklerinin kuşatmasında mücadelen eden Leningrad (St.Petersburg) kent halkının kahramanlığı çeşitli törenlerle anıldı. St.Petersburg kentinde, Kızıl Ordu tarafından Leningrad’ın Nazi kuşatmasından kurtuluşunun 70.yıldönümü vesilesiyle askeri tören düzenlendi.

Askeri tören, kuşatma sırasında hayatını kaybeden yaklaşık 500 bin kişinin toprağa verildiği Piskaryovski mezarlığına yakın Nepokorennıh caddesinde yapıldı. Törende savaş sırasında Sovyet askerlerinin kullandığı üniformaları giyen askerler meydanda yürüyerek gövde gösterisi yaptı.
Törende konuşan St.Petersburg Valisi Georgi Poltavçenko, Nazi kuşatmasının kurtuluşunun Rusya tarihinin önemli sayfalarından biri olduğuna işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Piskaryovski mezarlığında Ana Vatan anıtına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Rusya lideri, Rubejnıy Kamen anıtına çelenk bıraktı.

27 Ocak 2012’de anılarını paylaşan Putin, “Benim ailem bana 1941’de yetkililerin çocukları Nazi kuşatması sırasında aldıklarını söyledi. Büyük erkek kardeşimi de bu şekilde almışlar. Büyük bir ihtimalle difteriye yakalanmış ve ölmüş. Yetkililer gelip kardeşimin öldüğünü söylemişler. Ancak nereye gömdüklerini söylememişler. Büyük bir ihtimalle buraya (Piskaryovskoye Mezarlığı) defnetmiş olabilirler.” tahmininde bulunmuştu.

Putin kardeşinin ölümünden 11 yıl sonra 7 Ekim 1952’de Leningrad’da dünyaya geldi. Naziler’in Eylül 1941’de başlattığı Leningrad kuşatması Ocak 1944’de sona erdi. CİHAN

Yorumlar