Rusya’da kapalı alanlarda sigara yasağı başladı

Rusya’da kapalı mekanlarda sigara yasağı resmen yürürlüğe girdi. Restoran, otel, kafe, tren ve diğer kapalı alanlarda sigara içilmesi artık yasak. Küçük büfelerden de sigara satışı aşamalı olarak yasaklanıyor. Vergilerin artırılması...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’da kapalı alanlarda sigara yasağı başladı

Rusya’da kapalı mekanlarda sigara yasağı resmen yürürlüğe girdi. Restoran, otel, kafe, tren ve diğer kapalı alanlarda sigara içilmesi artık yasak. Küçük büfelerden de sigara satışı aşamalı olarak yasaklanıyor. Vergilerin artırılması ile birlikte sigara fiyatları iki kattan fazla zamlanacak. Dünyada en çok sigara içilen ülkeler arasında yer alan Rusya’da kapalı alanlarda sigara içenler için ayrı mekanlar da oluşturulamayacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 Şubat 2013’de kabul ettiği yasa ile kamu alanlarında 1 Haziran’dan itibaren sigara içilmesini yasaklamıştı. Sigara üzerinde sağlığa zararlı ibarelerinin yer alması ve reklamların yasaklanması daha önce yürürlüğe girmişti. Rusya halkı kapalı alanlarda sigara yasağından memnun olsa da, restoran sahipleri tepki gösteriyor. Levada Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre restoran ve kafe sahiplerinin yüzde 82’si yeni yasaklara karşı.

VTsIOM’un yaptığı çalışmaya göre de halkın yüzde 76’sı kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasını destekliyor.

Duma milletvekili Nikolay Gerasimenko, Ria Novosti’ye yaptığı değerlendirmede, 15 Kasım 2013’den bu yana ülke genelinde sigara yasağının ihlali nedeni ile 100 binin üzerinde ceza kesildiğini, bunların 30 binin Moskova’da olduğunu söyledi.

Bireysel restoran ve kafe sahipleri içerde sigara içilmesi durumunda 30-40 bin ruble (860 – 1150 dolar) ceza kesilebilecek. Kurumsal restoranlar ise 60-90 bin rubleye (1720-2580 dolar) kadar ceza çıkabilecek.

Rusya Sağlık Bakanlığı verilerine göre sigara yasağının ilk aşamasının uygulanmasından bu yana sigara kullananların sayısı yüzde 16-17 azaldı. Ocak 2014’de kalp krizi nedeni ile yaşamını yitirenlerin oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,7 düştü. Şubat ayında ise yüzde 7,6 geriledi.

Rusya Sağlık ve Tüketici Hakları Servisi Rospotrebnadzor eski Başkanı Genadi Onişenko, Interfax’a verdiği bilgide, yasanın gelecekte milyonlarca Rusya vatandaşının yaşamını kurtaracağını söyledi. Rusya halkının yarıdan fazlasının sigara kullandığını ifade eden Onişenko, her geçen yıl daha fazla gencin sigara kullanmaya başladığını ifade etti. Onişenko’ya göre erkeklerin yüzde 60’ı, kızların yüzde 20’si sigara tüketiyor. Rusya’da her yıl sigara nedeni ile 400 bin kişi yaşamını yitiriyor. Rusya’da 43 milyon aktif sigara kullanıcısının olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütüne yönelik vergilerin yüzde 50 civarında artırılması durumunda dünya genelinde önümüzdeki 3 yıl içinde en az 11 milyon insanın yaşamı kurtulabilecek. Yüksek fiyatlar özellikle gençlerin sigara kullanımını azaltacak. CİHAN

Yorumlar