Rusya yanlıları, güneydoğu Ukrayna’da kontrolü yeniden ele geçirdi

Rusya’nın doğu ve güneyinde federasyon isteyen yerel milis güçlerle Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Odessa’da sendika binası yangınında 38 kişi ve diğer bölgelerde son birkaç gün içinde çıkan çatışmalarda...

Google Haberlere Abone ol
Rusya yanlıları, güneydoğu Ukrayna’da kontrolü yeniden ele geçirdi

Rusya’nın doğu ve güneyinde federasyon isteyen yerel milis güçlerle Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Odessa’da sendika binası yangınında 38 kişi ve diğer bölgelerde son birkaç gün içinde çıkan çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Bölgede operasyon düzenleyen hükümet güçlerinin dün ele geçirdiği Slavyansk, Andreyevka, Kramatorsk ve Konstantinovko kentleri, yeniden yerel milis güçlerin kontrolüne geçti. Rossiya-24’ün haberine göre yerel milislerin saldırısı sonucu Ukrayna ordusu Kramatorsk’ta bulunan askeri üsse geri çekilmek zorunda kaldı.

Yerel milis güçlerin Interfax’a verdiği bilgiye göre, Malinovka’da Ukrayna ordusu ile şiddetli bir çatışma yaşanıyor. Kaynak, "Ukrayna ordusu şimdi kentin dışına konuşlandı. Onları oradan uzaklaştırmaya çalışıyoruz." bilgisini verdi.

ODESSA YASTA

Rus kaynaklara göre, Odessa kentinde 2 Mayıs’ta hayatını kaybedenler için cenaze merasimleri düzenleniyor. İnsanlar evlerine çekilirken, kentte kiliselerin ayinler için dolması dikkat çekiyor. Sendika binasının önüne ise hayatını kaybedenlerin yakınları karanfil bırakıyor.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna Başsavcılığı’ndan özel bir ekibin olaylarla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Odessa’da yaşananların Ukrayna ve bölge halkına yönelik bir provokasyon olduğunu savunan Yatsenyuk, yerel polis gücünün yetersizliği nedeni ile olayların büyüdüğüne dikkat çekti. Son verilere göre kentte 46 kişi yaşamını yitirirken, 200’den fazla kişi de yaralandı. Rusya olaylardan Kiev yönetimi ve radikal gruplardan Sağ Sektörü sorumlu tutuyor.

RUSYA’DAN AGİT’E ÇAĞRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Ukrayna’da yaşanan trajik olaylara AGİT ve Avrupa Konseyi’nin acil olarak cevap vermesi çağrısında bulundu. Doğu Ukrayna’da düzenlenen temizlik operasyonu ile silahsız sivil halka yönelik silah kullanıldığını kaydeden Bakanlık, "AGİT çevrelerinden hiç kimse kanın aktığını ve ordunun silahsız sivillere ateş açtığını bilmiyor. Bu şartlarda kim basın özgürlüğü ya da ifade özgürlüğünden bahsedebilir? Biz AGİT ve Avrupa Konseyi’nin acil olarak bölgede yaşanan olaylarla ilgili objektif bir değerlendirme yapmasını istiyoruz." çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar