Rusya ve Suriye'ye katliamı durdurun çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Rusya ve Esed rejimi, Suriye'deki sivilleri bombalamayı derhal durdurmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve Suriye'ye katliamı durdurun çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ile Esed rejiminin, Suriye'deki sivilleri bombalamayı derhal durdurması gerektiğini belirtti.

Kerry, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Dışişleri Bakanlığında düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Kerry, aralık ayında Suriye'ye acil insani yardım ulaştırılması konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) alınan karara atıf yaparak, "Şu anda ne Rusya, ne Esed, ne de Esed'in destekçileri BMGK'nın 2254 sayılı kararına uygun hareket ediyorlar ki Rusya bu karar için konseyde oy kullanmıştı" dedi.

Aynı kararda, sivilleri hedef alan havadan ve ağır silahlarla yapılan bombardımanların da durdurulması gerektiğinin açık bir şekilde yer aldığını belirten Kerry, Rusya'nın oy kullandığı bu karara uygun hareket etmediğini vurguladı.

Kerry, "Şu açık ki Rusya, benim 'öylesine, her yere bırakılan kör bomba' diye nitelediğim bombaları kullanıyor. Bunlar hedefi belli bombalar değil ve sonuçta çok sayıda kadın ve çocuğun da aralarında yer aldığı siviller hayatlarını kaybediyorlar" şeklinde konuştu.

"ATEŞKES İÇİN MÜZAKERE"

Hastanelerin ve sivillerin konakladığı yerlerin vurulduğunu dile getiren Kerry, "Bazı durumlarda bir yer bombalandıktan sonra işçiler yaralıları kurtarmak için olay yerine geldiğinde uçaklar geri dönüp yaralıları kurtaranları da öldürüyorlar. Bu son bulmalı" ifadelerini kullandı.

Kimsenin bu durumu yeterince sorgulamadığını kaydeden Kerry, bu durumun "masadan uzak durarak veya meseleye dahil olmayarak" çözülemeyeceğini belirtti.

"Ateşkesin sağlanabilmesi için müzakere etmelisiniz" çağrısında bulunan Kerry, bu sürecin ilerleyen aşamalarında kimin hangi ölçüde ciddi olduğunun ortaya çıkacağını ifade etti.

İnsani yardım ulaştırılabilmesi için hangi modellerin uygulanabileceğine ilişkin doğrudan tartışmaların yapıldığını kaydeden Kerry, ateşkesin sağlanabilmesi için de aynı şekilde müzakerelerin önemli olduğunun altını çizdi.

"Rusların, ateşkesin nasıl uygulanabileceğine ilişkin yapıcı fikirleri var. Fakat eğer bu müzakereler sadece müzakere yapmak adına yapılıyorsa ve bombalamalar devam edecekse kimse bunu kabul etmeyecektir" diyen Kerry, durumun böyle olup olmadığının önümüzdeki günlerde anlaşılacağını kaydetti.

"KİMİN CİDDİ OLUP OLMADIĞINI GÖRECEĞİZ"

"Biz, 2254 sayılı kararın tamamıyla uygulanmasında ısrarcıyız" diyen Kerry, müzakerelerin sona ermediğini veya başarısız olmadığını vurgulayarak, "İnsani yardımın nasıl ulaştırılabileceği ve muhtemel bir ateşkesin nasıl sağlanabileceğine ilişkin çalışmalar sürerken BM temsilcisinin kararı doğrultusunda durdurulmuştur" dedi.

Kerry, Cenevre'deki Suriye müzakerelerinin geleceğiyle ilgili olarak, "Önümüzdeki günlerde kimin ciddi olup kimin olmadığını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar