Rusya ve Estonya 23 yıl aradan sonra sınır anlaşması imzaladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana tartışmalı olan sınır anlaşmasında mutabakat sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve Estonya 23 yıl aradan sonra sınır anlaşması imzaladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana tartışmalı olan sınır anlaşmasında mutabakat sağladı. Moskova’da gerçekleşen görüşmelerde iki ülke dışişleri bakanları sınır anlaşmasını imzaladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Rusya ve Estonya arasında kara ve deniz sınırlarını belirleyen anlaşmanın imzalanmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada, “Sözkonusu anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesinin yanı sıra bölge barış ve istikrarına katkıda bulunacağı muhakkaktır.” ifadeleri yer aldı.

İki ülke arasında imzalanan anlaşma ile Narva Bay ve Finlandiya körfezinde deniz sınırları belirlenirken, diplomatik mülkiyetle ilgili de takas anlaşması yapıldı. Moskova ve Talin’de bulunan iki ülke büyükelçilik mülkiyet hakları karşılıklı olarak devredildi.

İki ülke arasında Mayıs 2005’de anlaşma imzalanmış, Estonya parlamentosunun onayladığı anlaşmayı, Rusya parlamentosu reddetmişti. Estonya’nın 1920’de Sovyetler Birliği ile Estonya arasında imzalanan anlaşmaya atıfta bulunması, ek toprak talebinde bulunabilineceği gerekçesi ile Moskova’nın endişesine neden olmuştu.

Sınır anlaşmasının iki ülke arasında tanınmasının önemine değinen Lavrov, anlaşmanın yokluğunda pratik konularda sorunların olduğunu hatırlattı. Rus bakan imzalanan anlaşmanın formalite sürecinin tamamlanarak onaylanması gerektiğini vurguladı.

Paet de yaptığı değerlendirmede iki komşu ülke arasında bu kadar uzun süreli “pause” sürecini devam ettirmenin imkansız olduğunu, zor konuları konuşmak zorunda olduklarını ifade etti.

Moskova ve Talin ilişkileri Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana sorunlu gelişti. Rusya, ülkenin yüzde 25’ini oluşturan Rus nüfusa vatandaşlık ve Rusça eğitim konusunda baskı yapıldığı gerekçesi ile Estonya’ya sert eleştirilerde bulunuyordu.

Estonya Başbakanı Andrus Ansip, son yıllarda Rusya ile ilişkileri yumuşatırken, Rusya ile yüzde 15 olan ticaret hacminin artırılması yönünde adımlar atıyor. CİHAN

Yorumlar