Rusya ve Çin’den, Ukrayna’da taraflara ulusal diyalog çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin lideri Xi Jinping’le Şanghay’da bir araya geldi. Askeri ve dış politika alanında stratejik işbirliğini güçlendirme kararı alan liderler, ortak deklarasyon imzaladı. Deklarasyonda Ukrayna’da ülkenin...

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve Çin’den, Ukrayna’da taraflara ulusal diyalog çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin lideri Xi Jinping’le Şanghay’da bir araya geldi. Askeri ve dış politika alanında stratejik işbirliğini güçlendirme kararı alan liderler, ortak deklarasyon imzaladı. Deklarasyonda Ukrayna’da ülkenin anayasal gelişimi ve vatandaşların halklarının korunması konusunda tüm siyasi taraflara diyalog çağrısı yapıldı.

Ukrayna’da yaşanan krizin devam etmesinin endişe oluşturduğuna değinilen açıklamada, “Çatışmalarda tansiyonun düşürülmesi ve barışçıl siyasi çözüm için tüm çabalar ortaya konmalı…” denildi.

Kiev’de gerçekleşen darbenin ardından Kırım’ı ilhak eden Moskova, doğu ve güney Ukrayna’da yaşayan Rusya yanlılarının federasyon taleplerinin desteklenmesini istiyor. 25 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan ülkede tansiyonun düşürülmesi için çabalar sürüyor. Moskova 2,2 milyar dolarlık borcun ödenmesi durumunda doğalgazda fiyat indirimine sıcak baktığını açıkladı.

Ülkelerin içişlerine karışmama konusunda ortak bir dil olması gerektiğini savunan liderler, yaptırımlar ve diğer mali tedbirlerle ülkeleri anayasal değişime zorlamanın doğru olmadığını kaydetti. Liderler üçüncü ülkelerin rejim değişikliği için muhalif yapılara yardım edilmesi, finanse edilmesi ya da desteklenmesinin yanlışlığına dikkat çekti.

Suriye’ye dış askeri müdahalenin kabul edilemez olduğuna değinilen açıklamada, uluslar arası hukuk çerçevesinde Suriye halkının ve yurt dışına çıkmak zorunda kalan göçmenlerin insani yardım sorunlarının çözülmesi talep edildi. Putin ve Jinping, Suriye’den kimyasal silahların tahliyesi konusunda sağlanan olumlu gelişmeye de dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar