Rusya ve ABD, Suriye’de bölgesel ateşkese hazırlanıyor

Suriye krizinin çözümü için Cenevre-2 konferansına hazırlık yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Paris’te bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve ABD, Suriye’de bölgesel ateşkese hazırlanıyor

Suriye krizinin çözümü için Cenevre-2 konferansına hazırlık yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Paris’te bir araya geldi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi’nin de katıldığı görüşmelerde Suriye’nin Halep bölgesinde bölgesel ateşkes ilan edilmesi ve Suriye lideri Beşşar Esed’in insani yardım koridoruna izin vermesi konuları ele alındı. Lavrov ve Kerry, İran’ın da görüşmelere davet edilmesi konusunda mutabakata vardı.

Lavrov’la görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kerry, “Biz bugün ateşkesi sağlayacak konuları ele aldık. Halep çevresinde bölgesel bir ateşkes ilan edilebilir…” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Suriye krizinin çözümünde İran ve Suudi Arabistan dahil tüm dış katılımcıların davet edilmesi konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un adım atmasını ümit ettiklerini söyledi. İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin Cenevre-2’ye katılmasının gerekli olduğunu düşündüklerini kaydeden Lavrov, “Konferansa kadar akut hale gelmiş sorunların çözümü için beklenmesi gerekmiyor. Bölgesel anlamda ateşkes, siviller dahil, askeri ve diğer mahkumlarla ilgili listelerin değişimi konuları buna dahil…” dedi.

ABD’DEN İRAN'A DAVET

Kerry toplantıda Suriye muhalefetinin mahkumların değişimi ile ilgili konuda müzakerelere hazır olduğunu söyledi. Moskova ve Washington’ın Suriye krizinin sadece barış yolu ile çözülmesi konusunda mutabık olduğunu ifade eden Kerry, “Askeri müdahale kabul edilemez.” uyarısında bulundu. Cenevre hedeflerinde mutabık kalması durumunda İran’ın da uluslararası konferansa davet edilmesini uygun görebileceklerini söyleyen Kerry, “Ben 30 ülkenin temsilcilerinin katılacağı barış görüşmelerine İran’ı da davet ediyorum. Bu bir davettir…” dedi.

Suriye krizinin çözümüne yönelik Cenevre-2 görüşmeleri 22 Ocak’ta başlayacak. Hükümetin temsilcilerini belirlediğini hatırlatan Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’na çağrıda bulunarak Cenevre-2’ye katılım ve temsilci gönderme konusunda bir an önce kararını vermesini istedi. CİHAN

Yorumlar