Rusya: Ukrayna’ya barış gücü operasyonu hazırlığımız yok

Ukrayna’da ordunun federasyon yanlısı milis güçlerin elinde bulundurduğu kentleri ele geçirmeyi sürdürmesi üzerine, Rusya’nın bölgeye barış gücü göndereceği yönündeki iddialar yalanlandı. Rusya Dışişleri Bakan Sözcüsü Aleksandr...

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Ukrayna’ya barış gücü operasyonu hazırlığımız yok

Ukrayna’da ordunun federasyon yanlısı milis güçlerin elinde bulundurduğu kentleri ele geçirmeyi sürdürmesi üzerine, Rusya’nın bölgeye barış gücü göndereceği yönündeki iddialar yalanlandı.

Rusya Dışişleri Bakan Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Ukrayna’ya yönelik herhangi bir barış gücü operasyonu planlamadıklarını söyledi.

Bir gazetecinin yüzde 60’ı Rus askerlerinden oluşan bölgeye yönelik bir barış gücü operasyonu hazırlığı olup olmadığı ile ilgili sorusuna yanıt veren Lukaşeviç, “Bunu kendi kaynaklarından okumuş olmalısınız. Böyle bir şey yok. Birileri Rusya’yı Ukrayna’ya karşı kışkırtmak için çabalıyor…” eleştirisinde bulundu.

Lukaşeviç, Rusya’nın AGİT misyonu ile bölgede etkinlikleri desteklediği ve bu misyonu önemli bir izleme mekanizması olarak gördüklerini ifade etti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Andriy Parubiy de yaptığı açıklamada ordunun ilerleyişinin sürdüğünü, Donbas’ta 36 yerleşim biriminden 23’ünde kontrolün sağlandığını kaydetti.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada doğu Ukrayna’da yaşanan iç savaşta 478 sivilin öldüğü ve 1392 sivilin de yaralandığı bilgisini verdi.

Ukrayna’da yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ateşkes sürecinin 1 Temmuz’da sona ermesinin ardından bölgede terörle mücadele operasyonlarının başlatılması emrini vermişti. Poroşenko, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri ile de görüşerek kalıcı barış için çalışmalarını sürdürüyor.

Almanya ve Fransa liderleri ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir an önce ateşkesin yeniden sağlanması ve “Temas Grubu’nun” çalışmalara başlaması çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar