“Rusya, Ukrayna’ya askeri müdahaleye hazırlanıyor”

Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından yükselen tansiyon artarak devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
“Rusya, Ukrayna’ya askeri müdahaleye hazırlanıyor”

Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından yükselen tansiyon artarak devam ediyor. Ukrayna’nın Doğu ve Güney kentlerinde ayaklanan Rusya yanlısı gruplar devlet binalarına girerken, Kiev yönetimi Rusya’nın bölgeye askeri müdahale için hazırlık yaptığını iddia etti.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ülkenin doğu bölgesinin istikrarsız hale getirilmesi için bir planın uygulamaya konulduğunu iddia etti. Yatsenyuk, “Ukrayna’nın doğu ve güney bölgesinde yaşayanlara seslenmek istiyorum. Ukrayna karşıtı, Donetsk karşıtı ve Harkov karşıtı bir planın uygulamaya konduğu açık. Bu bölgenin istikrarsızlaştırılması ve orduların sınırı geçerek ülkeye girmeleri. Biz buna izin vermeyeceğiz…” dedi.

Bölgede yaşayan halkın bir tek ülkede yaşamak istediğinden emin olduğunu ifade eden Yatsenyuk, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema’nın Donetsk kentine ve İçişleri Bakanı Arseniy Avakov’un da Harkov kentine gittiğini söyledi.

Rus etnik toplulukların yoğun yaşadığı kentlerde dün gösteriler başlamıştı. Gözlemciler halen eylemcilerin kamu binalarında bulunduğunu ifade ediyor. Metal alet ve maskelerle binalara giren eylemciler Ukrayna bayraklarını indirerek Rusya bayrağı dikmişti.

Harkov kent yönetimi eylemcilerin gönüllü olarak binalardan ayrılmayı taahhüt ettiklerini ve şehirde işleyişin normale döndüğü belirtti.

FEDERAL YAPI ZORUNLU

Batılı ülkeler Rusya’ya yönelik yaptırımlarını artırırken, Moskova ise Ukrayna’da federal yapının kurulması konusunda talebini yineledi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov yaptığı değerlendirmede, “Dnetsk ve Ukrayna’nın diğer kentlerinde yaşanan olaylar gösteriyor ki, federal yapı olmadan ülkenin istikrara kavuşması mümkün değil…” ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güney Ukrayna’da yaşayan halkların talepleri dikkate alınmadan Ukrayna’da istikrarın sağlanmasının imkansız olduğuna değinen Puşkov, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyetinin bölgede yaptığı inceleme sonrasında bazı vekillerin Ukrayna sorununun komplike hale geldiğini, Kırım krizinin neden değil Kiev’de yönetimin anayasal olmayan yollarla devrilmesinin sonucu olduğunu belirttiğine dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar