Rusya: Ukrayna’da “Kırım senaryosu” tekrarlanmayacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, doğu ve güney Ukrayna’da “Kırım senaryosunun” tekrarlanmayacağını, bundan korkulmaması gerektiğini söyledi.Gazeta.ru’ya açıklamada bulunan Ryabkov, “Kırım senaryosu korkusu taşımaya...

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Ukrayna’da “Kırım senaryosu” tekrarlanmayacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, doğu ve güney Ukrayna’da “Kırım senaryosunun” tekrarlanmayacağını, bundan korkulmaması gerektiğini söyledi.

Gazeta.ru’ya açıklamada bulunan Ryabkov, “Kırım senaryosu korkusu taşımaya gerek yok. İnsanların ülkelerinin geleceği ile ilgili karara katılmalarına fırsat vermek önemli. Bu çok doğal bir talep.” dedi.

Kırım’ın Rusya’ya dahil olma talebi ve Rusya yönetiminin buna olumlu cevap vermesinin ardından, Batılı ülkelerin gerçekleri tam algılayamadığını ifade eden Ryabkov, “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması şok oldu. Doğu ve güneydoğu Ukrayna’da kendiliğinden gelişen eş zamanlı olayların Kırım benzeri gelişmelere neden olabileceği endişesi taşıyorlar.” yorumunda bulundu.

Ryabkov, ABD’nin ileri teknoloji ihracatı konusunda uygulamaya koyduğu yaptırımların Rusya’yı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Rus yetkili ABD’nin girişimini 1949’da ileri teknoloji ürünlerinin Sovyetler Birliği’ne satışını engelleyen kararına benzetti ve durumu dramatize etmeye gerek olmadığını vurguladı.

ABD ve AB’den gelen yaptırımların Rusya’yı ciddi manada etkilemesi beklenmiyor. AB ülkeleri ile Rusya’nın 2013’de 400 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleşti. Rusya’dan petrol ve doğalgaz alımı yapan AB, bu ülkeye ileri teknoloji, gıda, otomobil, tekstil gibi ürünlerin satışını gerçekleştirdi. ABD ile Rusya arasındaki ticaret ise 25 milyar dolar seviyesinde.

CİHAN

Yorumlar