Rusya: Ukrayna ile savaş istemiyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin, Ukrayna ile savaştan yana olmadıklarını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Ukrayna ile savaş istemiyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin, Ukrayna ile savaştan yana olmadıklarını ifade etti. Karasin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü sorununun ülke dahilinde ve Kiev’in dikte etmemesi bağlamında çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Resmi Rossiya kanalına konuşan Karasin, Moskova-Kiev ilişkilerinin geliştirilmesinden yana olan tüm Ukraynalı güçleri desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

Rus diplomat, “Rusya, Ukrayna ile savaş istemiyor. Ben eminim ki Rusya’da kimse bu savaştan yana değil. Bize yakın ülke Ukrayna ile böyle bir terminoloji bağlamında ilişkilerimizin görüşülmesine karşıyız. İkili ilişkilerimizin geliştirilmesini isteyen tüm güçleri destekleyeceğiz. Bugün bu hususu bizi aşağılayıcı sözleriyle eleştiren Batılı politikacıların da anlaması lazım.” dedi.

UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ, AMA BÖLGELERİN ÇIKARLARI UNUTULMAMALI

“Rusya Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyor mu?” sorusuna Karasin, “Tabii ki. Eminim bu sorunu da çözeceğiz. Bu sorun Ukrayna’nın dahilinde çözülmeli. Fakat Ukrayna makamları bölgelerin çıkarlarını da göz önünde bulundurmalı. Ukrayna’nın gelişmiş bir ülke olmasından yanayız.” şeklinde yanıt verdi. Karasin Ukrayna’nın egemenliğine ilişkin konuyu gündeme getirmeyeceklerine işaret etti.

Batılı ülkelerin desteğiyle Ukrayna’nın başkentinde 3 aydır yasadışı ortamın hakim olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Karasin, “Ukrayna iktidarının davet ettiği ve meydansa sözde barışçıl göstericileri açıklamalarıyla destekleyen dışişleri bakanlarını hatırlıyoruz. Meydanda bisküvi ve sandviç dağıtan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı’nı da hatırlıyoruz, tüm bunlar çok alaycı gibi görünüyordu. Böyle bir tek taraflı desteğin sonucunda Ukrayna’da devlet iktidarı kriziyle karşılaştık.” dedi.
Konuyla ilgili ABD’in görüşüne değinen Karasin, “Kimin meşru cumhurbaşkanı olup olmadığıyla ilgili bizim mutlak bir görüşümüz var. İyi bilinen 3 koşul var, fakat bu koşullar gerçekleşmedi. ABD bunu görmek istemiyor. Mesele şudur ki politikanın şöyle bir kuralı var: işine yarayanı göreceksin, işine yaramayanı ise farketmeyeceksin.” eleştirisinde bulundu.

UKRAYNA’DA SOYDAŞLARIMIZIN ÇIKARLARINI DESTEKLEMEYE HAKKIMIZ VAR

Ukrayna’da yaşayan Rus soydaşlarının durumuyla ilgili soruyu yanıtlayan Karasin, “Soydaşlarımızın çıkarlarını korumaya hakkımız var. Ukrayna’da bulunan Rus Karadeniz Donanması ile ilgili ikili anlaşmamız var. Üzerimize aldığımız yükümlülüğümüzü net şekilde uyguluyoruz. İnsanların korunması ve sınır bölgelerinde insani felaketi önlemek için Rusya yönetiminin bugün attığı adımlara her kesin anlayışla karşılayacağına inanıyoruz. Bugün yaklaşık 150 bin kişi Rusya’ya gelmeye çalışıyor. Bu bizi endişelendiriyor. Belki zor dönemi yaşayacağız. Ama mantık olarak şu net şekilde apaçık: Ukrayna’da yaşayan insan ve Karadeniz Donanması askerleriyle ilgili yükümlülüğümüz yerine getirmek zorundayız.” dedi.

TÜRKİYE İLE TEMAS HALİNDEYİZ

Karasin, Ukrayna’da yaşananların kısmen Vilnüs Zirvesi (28-29 Kasım) sonuçlarının ürünü olduğuna dikkat çekti. Konuyla ilgili Türkiye dahil bazı ülke meslektaşlarıyla temas halinde bulunduklarını vurgulayan Rus diplomat, tartışmalı konuların ancak BM çatısı altında çözülmesi gerektiğini savundu. CİHAN

Yorumlar