Rusya, Ukrayna borcunu ödeyene kadar görüşmelerden çekildi

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları ve ödenmeyen borçla ilgili görüşmelerde başarı sağlanamadı. Rusya ön ödemeli sisteme geçtiğini açıklarken, Ukrayna’dan ödeme gelmemesi durumunda bu ülkeye doğalgaz verilmeyecek. Avrupa sevkiyatının...

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Ukrayna borcunu ödeyene kadar görüşmelerden çekildi

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları ve ödenmeyen borçla ilgili görüşmelerde başarı sağlanamadı. Rusya ön ödemeli sisteme geçtiğini açıklarken, Ukrayna’dan ödeme gelmemesi durumunda bu ülkeye doğalgaz verilmeyecek. Avrupa sevkiyatının devam etmesi için de tüm çabalar gösterilecek.

Rusya ödenmeyen 4,5 milyar dolarlık borcu uluslar arası mahkemelere taşırken, Ukrayna kararın kendi lehlerine çıkacağını savunuyor. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Stockholm uluslar arası tahkim mahkemesinde kazanma şanslarının yüksek olduğunu söyledi. Rusya’yı doğalgaz şantajı yapmakla suçlayan Yatsenyuk, Moskova’nın Ukrayna’yı yıkmak istediğini iddia etti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Enerji Bakanı Aleksandr Novak krizle ilgili zirve gerçekleştirdi. Medvedev açıklamasında Ukrayna doğalgaz borcunu ödemeden müzakerelere dönmeyecekleri uyarısında bulundu. Kiev’i şantaj yapmakla suçlayan Medvedev, krizin en çok Ukrayna ekonomisine zarar vereceğini söyledi.

Ukrayna’ya önerilen anlaşmanın devrik lider Viktor Yanukoviç’in durumundan daha iyi olduğunu kaydeden Miller de Ukrayna’yı şantaj yapmakla suçladı. Ukrayna’nın yapıcı olmayan yaklaşımı nedeni ile ön ödemeli sisteme geçildiğini vurgulayan Miller, bugün yeni rejime geçmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Ukrayna enerji şirkeri Naftogaz da Gazprom aleyhine uluslar arası mahkemede dava açtı. Naftogaz’a göre 2010’dan bu yana Kiev, Rusya’ya 6 milyar dolar fazla ödeme yaptı.

CİHAN

Yorumlar