“Rusya, Türkiye’nin Şanghay üyeliğine prensipte karşı değil”

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Vitali Naumkin, Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini, siyasi konularda bazı görüş farklılıklarının abartılacak kadar büyük olmadığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
“Rusya, Türkiye’nin Şanghay üyeliğine prensipte karşı değil”

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Vitali Naumkin, Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini, siyasi konularda bazı görüş farklılıklarının abartılacak kadar büyük olmadığını ifade etti. Rus uzmana göre Moskova, Ankara’nın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) üye olmasına prensip olarak karşı değil.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, St.Petersburg’a gerçekleştirdiği ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Türkiye’yi Şanghay’a almalarını istemiş, Rus lider ise siyasi bir cevap vermekle yetinmişti.

Moskova’da Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rus akademisyen özellikle ekonomik alanda ilişkilerin pürüzsüz şekilde geliştiğini söyledi. Naumkin, “Siyasi konularda bazı görüş ayrılılıkları var. Ama abartılacak düzeyde değil. Örneğin Suriye konusu, ama bu hususlar iki ülke arasında güven, dostluk ilişkilerini bozmuyor. Ekonomi ilişkilerin artması olumlu bakımından siyasi ilişkileri de etkiliyor. Ciddi ekonomi projeler ve Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi dahil başka teşkilatların önemli katkı sağladığı insani ilişkilerimizi örnek verebilirim.” değerlendirmede bulundu.

ANKARA VE MOSKOVA ARASINDA YAPICI İSTİŞARE VAR
Erdoğan son Rusya ziyaretini değerlendiren Naumkin, “Ziyaret başarılı geçti. Ziyarette ekonomi ilişkilerimizin güzel, verimli şekilde devam ettiğinin, geliştiğinin bir kez daha tanığı olduk. Yine siyasi görüş farklılıklarına döneceğim, her iki taraf Suriye konusunda prensip olarak ortak tutum sergilediğini ifade etti. Ortak tutum ise şu: Suriye’de artık kan dökülmesin, barış ve huzur olsun, siyasi yolla çözüme kavuşsun. Moskova ve Ankara dış politika konularında yapıcı istişare şeklinde diyaloga devam ediyor. Önemli olan da bu. Bu tür diyalogların sonunda bir uzlaşmanın sağlandığına inanıyorum.” dedi.

RUSYA TÜRKİYE’NİN ŞİÖ ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİL

Türkiye’nin (ŞİÖ) üyelik isteğini değerlendiren Rus akademisyen, “Üyelik konusunda Rusya karar verecek ülke değil. Kolektif bir örgüt. Bildiğim kadarıyla üyelikle ilgili net bir prosedür de henüz belirlenmedi. Süreç kolay değil. Bence prensip olarak Rusya, Türkiye’nin üyeliğine karşı değil. Ama sorun örgüt içi mutabakat sağlama mekanizması. Orada Çin ve başka ülkeler de var. Hatta bir ülkenin gözlemci statüsüyle alınması süreci çok uzun sürüyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dış politikasını da değerlendiren Naumkin, “Türkiye Avrupa Birliği’ne (AB) alınmadı. Bu yüzden Ankara dış politikasında çeşitlendirme çabasında. Bu normal. Türkiye için Rusya ile ilişkiler önem arz ediyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar