"Rusya-Türkiye turizm ilişki modeli dünyaya örnek olacak"

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen "Intour Market (ITM) 2014" turizm fuarına katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Rusya Federasyonu Turizm Federal Ajansı Başkanı Aleksandr Radkov’la 2014-2016 yıllarını kapsayan “Eylem Planı”.

Google Haberlere Abone ol
"Rusya-Türkiye turizm ilişki modeli dünyaya örnek olacak"

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen "Intour Market (ITM) 2014" turizm fuarına katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Rusya Federasyonu Turizm Federal Ajansı Başkanı Aleksandr Radkov’la 2014-2016 yıllarını kapsayan “Eylem Planı” imzaladı.

Türkiye Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Alper Özkan ve diğer bakanlık çalışanlarının da katıldığı görüşmelerde iki ülke turizm ilişkileri ele alındı. İmza töreninin ardından Radkov ve Özaslan ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bu yıl 9. düzenlenen Intour Market’e son 8 yılında geniş çaplı katılımı nedeni ile Türkiye’ye ödül verildi.

Türkiye’nin Rus turistler açısından birinci destinasyon olduğunu, 2013’de bu rakamın 4,2 milyon olduğunu hatırlatan Özaslan, “Geçen yıl turizm sektöründe dünya genelinde artış yüzde 5. Türkiye’nin artışı yüzde 9,8. Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı ise yüzde 18 arttı. 2014 için en az dünya genelindeki artış kadar bir büyüme bekliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndaki turizm pazar payını her yıl artırmasının bir başarı hikayesi olduğuna değinen Özaslan, “Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Turizm Ajansı arasındaki başarılı ilişkilerin payı büyük. Bu iki ülke turizm ilişki modeli tüm dünya açısından örnektir. Rus tarafı ile ortak çalışmalarımız neticesinde Türkiye’den Rusya’ya turist çekebilmek için çalışıyoruz. Başarılı bir sezon geçirmeyi ümit ediyoruz.” temennisinde bulundu.

RUSYA’YA GELEN TÜRK TURİST SAYISI YÜZDE 28 ARTTI

Rusya ve Türkiye arasında turizm ilişkilerinin belli bir seviyeye ulaştığını hatırlatan Rusya Federasyonu Turizm Federal Ajansı Başkanı Radkov, Rusya’dan Türkiye’ye, Türkiye’den de Rusya’ya giden turist sayısında artış beklediklerini söyledi. Geçen yıl yetim çocukları Türkiye’ye tatile götürdüklerini ve onların teşekkür için resimler yaptığı bilgisini veren Radkov, “Yardımsever nitelikli projelerin hayata geçirilmesini destekliyoruz. Geçen yıl Türkiye’ye giden Rus turist sayısında yüzde 26 artış oldu. Türkiye’den gelen turist sayısında da ciddi artış var. 2010’da 100 bin olan rakam 2013’de 385 bine ulaştı. Vizelerin kalkmasının da etkisi ile artış yüzde 28.” bilgisini verdi.
Rusya-Türkiye turizm ilişkilerinin gelişimi için yeni ürünlerin piyasaya sunulması gerektiğine değinen Radkov, bugüne kadar kültür tanıtım turlarının taliplerinin fazla olduğunu, ancak yeni dönemde nehir ve tren turları ile Rusya’ya turist çekmeyi planladıklarını vurguladı.

EYLEM PLANINDA 9 MADDE VAR

İki ülke arasında imzalanan 3 yıllık Eylem Planı’nın içeriği ile ilgili bilgi veren Özaslan, “Bu yıl Mayıs ayında iki ülke turizm yatırımcılarının katılacağı bir forum yapacağız. Türkiye’de bir Çalışma Grubu toplantısı planlıyoruz. Ulaşım güvenliği, hizmet kalitesi ve diğer konular karşılıklı görüşülecek. Seyahat ve sağlık sigorta konuları için özel bir komisyon çalışacak. Başta fuarlar olmak üzere iki taraf da karşılıklı katılımları artıracak.” şeklinde konuştu. Özaslan iki ülke arasında karşılıklı olarak turizm yılları düzenleneceğini ancak bununla ilgili henüz bir karar alınmadığını hatırlattı.

TÜRKİYE’DE ALTERNATİF TURİZM LİSTESİ ÇOK UZUN

Moskova başta olmak üzere ülkenin bir çok kentinde tabelalarda İngilizce içeriklerin hazırlanması ve uluslar arası standartlara uygun çalışmaların yapıldığını kaydeden Radkov, “Sadece Moskova değil, diğer bölgelerde de bu çalışmalar sürüyor. Bazı bölgelerde eksiklikler var. Bunlar tamamlanıyor. Rusya Avrupa standartlarına hem düşünce hem fiziksel olarak daha yakın olacak ve yabancı turistler Rusya’yı daha çok anlayabilecek.” şeklinde konuştu.

Rus turistler açısından Türkiye’nin sadece deniz, güneş ve kum olarak algılandığını, ancak bu düşünce ve önyargının iki ülke açısından da değişmeye başladığını ifade eden Radkov, “Devletin turizm şirketlerine destek olması gerekiyor. Türkiye bin yıllardan gelen çok zengin bir tarihi kültüre sahip. Sağlık turizmi var. Kayak merkezleri var. Türk mutfağı çok zengin. Liste çok uzayabilir. Rusya için de geçerli. Devlet turizm sektörü ile birlikte çalışarak halklar daha geniş bilgiye sahip olacak ve düşünceleri değişecek.” dedi.

15-18 Mart tarihlerinde yapılacak fuar için Türkiye kültür vurgusu ağırlıklı olan geniş bir stant hazırladı. Selçuklu kapısı, Truva atı ve Noel Baba figürleri ve Türkiye’nin dört bir yanını anlatan fotoğraflarla stant fuarın cazibe merkezi. Stantta Moskova’da faaliyette bulunan Rus Türk Kültür Merkezi çalışanları ebru ve hat icra ediyor. CİHAN

Yorumlar