Rusya “TIR Karnesi” iptali ile ilgili uygulamayı 1 Temmuz’a erteledi

Rusya Federal Gümrük Servisi, 1 Aralık’tan itibaren Rusya topraklarında uluslararası taşımacılıkta kullanılan TIR Karnesi’nin kabul edilmemesine yönelik kararını askıya aldı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya “TIR Karnesi” iptali ile ilgili uygulamayı 1 Temmuz’a erteledi

Rusya Federal Gümrük Servisi, 1 Aralık’tan itibaren Rusya topraklarında uluslararası taşımacılıkta kullanılan TIR Karnesi’nin kabul edilmemesine yönelik kararını askıya aldı.

Federal Gümrük Servisi basın bürosundan yapılan açıklamaya göre TIR Karneleri 1 Temmuz 2014’e kadar geçerliliğini koruyacak. Türkiye’den Rusya’ya gerçekleşen ihracatı da olumsuz etkileyen uygulamanın ertelenmesi nakliyecileri sevindirdi.

Uluslararası Nakliyeciler Birliği’nin (IRU) Rusya’ya olan 650 milyon dolarlık borcunu ödememesi üzerine Moskova, nakliyecilerden ek garanti uygulaması başlattı. Rusya topraklarına girecek TIR’lar için 100-200 dolar civarında ek masraf getiren teminat istiyor.

Bazı gümrük kapılarında erken uygulamaya başlayan sistem şimdilik 1 Temmuz’a kadar ertelendi. Borcunu kabul eden IRU, Rusya’nın fiyatları çok yüksek tuttuğu gerekçesi ile ödeme yapmıyor. İstanbul ve Moskova’da gerçekleşen görüşmelerden de herhangi bir sonuç alınamadı. IRU, Rusya’nın talep ettiği bedelin sadece yüzde 2-3 civarında bir rakamı ödemeyi öneriyor.

Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan gümrük kaynakları Rusya’nın uzun vadede TIR Karnesi sisteminde kalmayı düşünmediğini açıkladı. 1 Temmuz 2014’e kadar verilen ek sürenin önemli bir avantaj oluşturduğunu kaydeden yetkililer, Türkiye’de TIR Karnesi ile ilgili işlemleri yapan TOBB ve UND’nin Rusya Gümrük İdaresi ile gerekli görüşmeleri yaparak teminat sistemine girmesi gerektiğini belirtti. Kaynağa göre bu teminatların sağlanması durumunda Türk nakliye şirketleri masrafsız geçiş imkanı bulabilecek.

TÜRKİYE’DEN RUSYA’YA AYLIK 7-8 BİN TIR GELİYOR

Türkiye’den Rusya’ya aylık 7-8 bin TIR geldiğine dikkat çeken kaynak, taşımacılık firmaları bazen kendileri teminat vererek bunu çözmeye çalıştığını, bazı firmaların da Rus teminatlarını kullandığını söyledi. Rus firmalarının kullanılması durumunda TIR başına 200-300 dolar civarında bir masraf çıkması söz konusu.

Türkiye’den her geçen gün gelen TIR sayısının arttığına değinen kaynak, Türk TIR’larının engellenmesine yönelik herhangi bir çaba olmadığı, aksine Gürcistan üzerinden TIR Karnesi de olmadan geçiş için çalışmaların yapıldığını belirtti. CİHAN

Yorumlar