Rusya Tacikistan’daki askeri üssünü garantiledi

Tacikistan’daki askeri üssünü garanti altına alan Rusya, Tacikistan ile askeri işbirliğinde yeni döneme giriyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Tacikistan’daki askeri üssünü garantiledi

Tacikistan’daki askeri üssünü garanti altına alan Rusya, Tacikistan ile askeri işbirliğinde yeni döneme giriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kış Olimpiyatları için Soçi’ye gelen Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

Putin, askeri işbirliğinde bir etabı tamamlayarak, yeni bir etaba başlayacaklarını kaydetti. “Tacik mevkidaşım Rahman ile görüşmekten mutluyum. İkili ilişkileri ele aldık. Noktayı koyduk. Noktayı koymak, işin bittiği anlamına gelmez. Rus askeri üssü ile ilgili meseleleri çözdük. Askeri işbirliğinde yeni, uzun ve istikrarlı bir döneme giriyoruz” diye ifadeler kullanan Putin, Afganistan’dan Uluslararası Destek Gücü’nün çekileceği döneminde bölgede Rus askeri üssünün bulunmasının önemli olduğunu ifade etti. Putin ayrıca, Tacikistan’ı stratejik ortak olarak kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

Tacik Devlet Başkanı İmamali Rahman da, ülkesindeki Rus askeri üssü ile ilgili konuyu burada kapatacaklarını belirtti. Putin’i ve Rus halkının Soçi Olimpiyatları’nın başlaması ile tebrik eden Rahman, Soçi’nin havasından memnun kaldığını belirterek, “Tacikistan’da eksi 20 derece dondurucu soğuk hakim ve kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı” diye ifadeler kullandı.

TACİKİSTAN’DAKİ RUS ASKERİ ÜSSÜ

Görüşmelerden sonra Rusya ve Tacikistan Dışişleri Bakanları arasında Rus askeri üssü ile ilgili anlaşmanın devir teslim töreni yapıldı. Putin ve Rahman’ın da hazır bulunduğu törende, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Tacik Dışişleri Bakanı Sirociddin Aslov, anlaşmanın devir teslimine ilişkin protokole imza attı.

Tacikistan’daki 201’nolu Rus askeri üssü, Rusya’nın yurt dışındaki en büyük askeri gücü. Sözkonusu üs, Tacikistan’da barış ve istikrarına destek vermek, Tacikistan Savunma Bakanlığı ve Sınır Kuvvetleri’ne yardım etmek amacıyla 2004 yılında kurulmuştu.

5 Ekim 2012 tarihinde Rusya ve Tacikistan Devlet Başkanları Duşanbe’de askeri üssün görev süresinin 2042 yılına kadar uzatılmasına ilişkin anlaşmaya imza atmıştı. Bu anlaşmanın her iki ülke parlamentosu tarafından onaylanma süreci bir uzadı ve nihayet prosedörlerin bitmesi sonucunda Rus askeri üssünün 49 yıl daha kalması garanti altına alınmış oldu.
CİHAN

Yorumlar