Rusya, Suriye’ye Yak-130 uçaklarının ilk partisini teslim ediyor

Rusya Yak-130 tip savaş eğitim uçaklarının ilk partisini 2014 sonuna kadar Suriye’ye teslim edecek. Kommersant gazetesinin Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 36 adet savaş uçağından oluşan sevkiyat...

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Suriye’ye Yak-130 uçaklarının ilk partisini teslim ediyor

Rusya Yak-130 tip savaş eğitim uçaklarının ilk partisini 2014 sonuna kadar Suriye’ye teslim edecek. Kommersant gazetesinin Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 36 adet savaş uçağından oluşan sevkiyat 2016 sonuna kadar Suriye yönetimine ulaştırılacak.

Şam yıl sonuna kadar Rusya’da 9 adet Yak-130 teslim alacak. 2015’de 12 ve 2016’da da 15 adet savaş uçağı Suriye’ye ulaştırılacaklarını ifade eden kaynak, “Daha önce imzaladığımız anlaşma çerçevesinde tüm yükümlülüklerimizi böylece yerine getirmiş olacağız.” dedi.

2011 Aralık ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde 6 adet Yak-130 için 100 milyon dolarlık ilk ödemeyi gerçekleştirdi. Ria Novosti haber ajansına konuşan kaynaklar, o tarihlerde Suriye için savaş uçaklarının hazır olduğunu, ancak sevkiyat için siyasi karar beklendiğini ifade etmişti. 36 adet savaş uçağı için Şam’ın 550 milyon dolar ödeme yapması bekleniyor.

2011 Mart ayından itibaren iç savaşın yaşandığı Suriye’ye Rusya silah tedariki sağlıyor. Moskova, Şam rejimine savunmaya yönelik silah verdiklerini ve uluslar arası anlaşmalara uygun olarak satış yaptıklarını belirtiyor.

İrkut şehrinde bulunan Yakovlev Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen Yak-130’lar Rusya Hava Kuvvetleri pilotlarının ileri derece eğitimleri için kullanılıyor.

CİHAN

Yorumlar