Rusya, Soçi Kış Olimpiyatları açılış töreni TSİ 18.14’de başlıyor

Rusya’nın Soçi kentinde XXII. Kış Olimpiyatları akşam TSİ 18.14’de yapılacak açılış töreni ile başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Soçi Kış Olimpiyatları açılış töreni TSİ 18.14’de başlıyor

Rusya’nın Soçi kentinde XXII. Kış Olimpiyatları akşam TSİ 18.14’de yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte 60 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanının katılacağı törende, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir konuşma yapacak.

Putin açılışa gelen ülke liderleri ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek. Suriye krizi başta olmak üzere, ekonomik ve ticari ilişkiler masaya yatırılıyor. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’la görüşen Putin 2014’e kadar Tacikistan’da 6 binin üzerinde Rus askerinin bulunmasını teyit etti. Çin lideri Xi Jinping’le hedef olarak belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine yaklaşılması ve sorunlu doğalgaz fiyatları masaya yatırıldı.

Putin Soçi’de Başbakan Erdoğan’la görüşecek. Münih Güvenlik Konferansı’nda ele alınan Suriye krizinin çözümü için oluşturulacak 5’li mekanizmanın değerlendirilmesi bekleniyor. 10 Şubat’ta başlayacak Cenevre 2 görüşmelerine paralel olarak Rusya, ABD, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın dahil olduğu 5’li bir mekanizma kurulması ve Suriye sorununu masaya yatırmaları planlanıyor. Türkiye’nin yeni teklife olumlu bakacağı belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tüm savaşan tarafların olimpiyat süresince ateşkes ilan etmelerini istedi. Azerbaycan ve Ermenistan Rusya’nın teklifine olumlu cevap verdi.

Rus liderin Hollanda, Türkmenistan, Ukrayna ve diğer ülkelerden gelen liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanıyor. Özellikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le ülkede yaşanan sorunlar, erken seçim ihtimali, indirilen fiyatlara rağmen ödenmeyen doğalgaz faturaları masaya yatırılacak.

Açılış töreninin yapılacağı stadyuma 40 binin üzerinde sporsever girecek ve töreni 3 milyarın üzerinde insan ekranları başında izleyebilecek. Rusya’dan olimpiyatlara 225 sporcu katılıyor ve Rusya bayrağını iki olimpiyat madalyası bulunan Aleksander Zubkov taşıyacak.

Türkiye ise 85 ülkeden 2834 sporcunun yer aldığı Soçi Olimpiyatları’na 6 sporcu ile katılıyor. Özel ve kamu harcamaları ile 50 milyar dolara mal olan yatırımlarda Türk inşaat şirketlerinin katkıları ise bizzat Putin tarafından takdir edildi.
CİHAN

Yorumlar