Rusya sigara tüketiminde dünya dördüncüsü

Washington Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Ölçme ve Değerlendirme Enstitüsü'nün raporuna göre, Rusya sigara tüketiminde yüzde 50’nin üzerinde oranla dünya dördüncüsü oldu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya sigara tüketiminde dünya dördüncüsü

Washington Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Ölçme ve Değerlendirme Enstitüsü'nün raporuna göre, Rusya sigara tüketiminde yüzde 50’nin üzerinde oranla dünya dördüncüsü oldu. Rapora göre Rusya, Çin, Hindistan ve Endonezya ile birlikte en çok sigara içen ülkeler arasında yer aldı.

2012 sonu verilerine göre 143 milyon nüfusun yaşadığı Rusya’da 39 milyon kişi sigara kullanıyor. Sigara içenlerin 28 milyonu erkek ve 11 milyonu da kadın. Rusya’da nüfusun 138 milyon olduğu 1980’de 38 milyon kişi sigara kullanıyordu.

Son rapora göre 2012 verilerine göre 1,35 milyar nüfusun yaşadığı Çin’de 280 milyon kişi sigara içiyor.

Rusya’da erkeklerin sigara içme oranı ise yüzde 52 ile dünyada altıncı sırada. Bayanların ise yüzde 15’i sigara kullanıyor.

Rusya 2012’de 340 milyar adet sigara tüketti. Bu da erkek, kadın ve çocukların 20’lik paketlerden ortalama 118 paket tükettiği anlamına geliyor. Nüfusa göre tüketim miktarı açısından Rusya ikinci sırada, 2,3 trilyon ile Çin ilk sırada yer alıyor.

316 milyon nüfusun yaşadığı ABD ise 310 milyar tüketimle beşinci sırada yer alıyor.

Rusya son düzenlemelerle kamu alanlarında, okullarda, hastanelerde, hükümet binalarında ve toplu taşıma araçlarında sigara tüketimini yasakladı. Kasım ayında gelen cezalar 3 bin rubleye (94 dolar) kadar yükselirken, Haziran ayında restoran ve kafelerle yasak genişletiliyor.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev daha önce yaptığı açıklamada sigara yasağı ile her yıl ortalama 200 bin kişinin yaşamının kurtarılacağını söylemişti.

Çalışmaya göre, 1 milyara yakın bir nüfus dünyada sigara tüketiyor. Toplam tüketim miktarı ise 6 trilyonun üzerinde. Bir çok ülkede uygulamaya konan sigara yasaklarına rağmen 1980’den bu yana çok az ilerleme sağlanabildi. CİHAN

Yorumlar