Rusya, Mısır’a 2 milyar dolarlık silah verecek, ödemeyi Suudi Arabistan yapacak

Interfax haber ajansının Mısır basınına dayandırdığı haberine göre Rusya, Mısır’a 2 milyar dolarlık silah verecek.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Mısır’a 2 milyar dolarlık silah verecek, ödemeyi Suudi Arabistan yapacak

Interfax haber ajansının Mısır basınına dayandırdığı haberine göre Rusya, Mısır’a 2 milyar dolarlık silah verecek. Geçen hafta imzalanan anlaşmaya göre Rusya’ya ödemeyi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yapacak.

Gazeteye açıklamada bulunan kaynak, “Silahların sevkiyatı ve ödemeler iki aşamada yapılacak. İlk sevkiyatın 2014 ortasından önce yapılması planlanıyor…” dedi.

Basında yer alan haberlerde Mısır’ın Rusya’dan hava savunma sistemleri, saldırı helikopterleri, MiG 29 jetler ve tanksavar sistemler almak istediği belirtilmişti.

Interfax, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz’da gerçekleşen darbe sonrası orduyu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteklediğine dikkat çekti. Çok sayıda körfez ülkesi de yeni Mısır yönetimine 12 milyar dolarlık mali destek ayırdı.

Obama yönetimi 9 Ekim’de aldığı kararla demokratikleşme, özgür ve adil bir seçim şartı ile Mısır’a yönelik mali yardımları kıstı ve 4 adet F-16, 10 adet Apache helikopter, M1A1 tank malzemeleri ve Harpoon gemi savar füzelerinin sevkiyatını askıya almıştı.

Moskova, Amerikan diplomasisinin Ortadoğu’da başarısızlığa uğramasının ardından Mısır’la askeri anlaşmaların sağlanmasını tarihi bir fırsat olarak görüyor.

Sovyetler Birliği ve Mısır 1960’lı yıllar ve 1970’li yıllarında başında Cemal Abdül Nasır yönetimi sırasında çok yakın ilişkiler geliştirmişti. Nasır’ın ölümünün ardından iş başına gelen yeni Cumhurbaşkanı Enver Sedat ise ülkeyi Batı’ya doğru yönlendirdi.

Temmuz 1972’de bölgede Sovyet askeri tesislerinin kapatılması ve 20 bin Rus askeri danışmanının Mısır’dan çıkmasının ardından bir daha Moskova-Kahire ilişkileri eski seviyesine ulaşamadı. CİHAN

Yorumlar