Rusya, Küba’nın 29 milyar dolar borcunu siliyor

Rusya Sovyetler Birliği döneminden kalma Küba’nın 32 milyar dolarlık borcunun yüzde 90’ının silinmesi konusunda anlaşma sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Küba’nın 29 milyar dolar borcunu siliyor

Rusya Sovyetler Birliği döneminden kalma Küba’nın 32 milyar dolarlık borcunun yüzde 90’ının silinmesi konusunda anlaşma sağladı. Moskova, Soğuk Savaş yıllarında ABD’ye karşı desteklediği Küba’ya verdiği borçları bugüne kadar tahsil edemedi. Borcun silinmesinin Küba’da Rus yatırımlarının önünü açması bekleniyor.

Rus basınında yer alan haberlere göre borçların silinmesi ile ilgili anlaşma Şubat ayında Küba’da imzalanmıştı. Anlaşmanın parlamentodan onaylanması gerekiyor. Küba Rusya’ya olan 3,2 milyar dolarlık borcunu ise 10 yıl içinde taksitlerle ödeyecek.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Şubat 2013’te Küba’nın başkenti Havana’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, Küba lideri Raul Castro ile bir araya gelmişti. Görüşmede borcun silinmesi ile ilgili detayların yıl sonuna kadar netleştirilmesinin kararlaştırıldığı ifade ediliyor.

Rus makamlarından borçların silinmesi ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Ekonomisini canlandırmaya çalışan Küba 3 yıl önce de Çin’den aldığı 6 milayr dolarlık borcu yeniden yapılandırmış, Japonya ise 2012’de 1,4 milyar dolarlık borcu silmişti.

ABD’nin ekonomik ambargo uyguladığı Küba’nın toplam ihracatı sadece 18 milyar dolar. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez yaptırımları barbarca bir soykırım olarak niteliyor. Halkın önemli bir kısmı fakirlik sınırının altında yaşıyor. CİHAN

Yorumlar