Rusya, Kırım’ın bağımsızlığını tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bağımsızlığını ilan eden Kırım Cumhuriyeti’ni tanıyan kararnameyi imzaladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Kırım’ın bağımsızlığını tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bağımsızlığını ilan eden Kırım Cumhuriyeti’ni tanıyan kararnameyi imzaladı.

Putin’in imzaladığı kararnamede, Kırım halkının 16 Mart 2014 gerçekleşen genel Kırım referandumunda gösterdiği iradeye atıfta bulunuldu.

Kırım Cumhuriyeti bağımsızlığını ve egemenliği tanındığı kararnamede ayrıca, Sivastopol’ün ‘Kırım sınırları içerisindeki’ özel statüsüne de vurgu yapıldı.

‘Kırım hakkındaki kanun’, Putin’in imzalamasıyla birlikte yürürlüğe girdi.

KIRIM BAĞIMSIZLIĞINI BUGÜN İLAN ETTİ

Kırım Parlamentosu’nda ‘Kırım'ın bağımsızlığı hakkında’ kararnameyi kabul edildi. 100 mevcutlu Kırım Parlamentosu’nda, 85 milletvekili Kırım’ın bağımsızlığı için ‘evet’ oyu verdi.

Bugünkü oturumda kabul edilen kararname ile birlikte Kırım, müstakil ‘Kırım Cumhuriyeti’ olarak ilan edildi. Kırım dâhilindeki özel statülü Sivastopol şehri için ise yeni bir statü belirlendi.

Kararnamede yeni Kırım Cumhuriyeti’nin, Rusya otoritelerine müracaat ederek Kırım'ın Rusya Federasyonu'na kabul edilmesi de yer aldı.

Bağımsızlığını ilan eden Kırım Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler ve tüm dünya ülkelerine çağrıda bulunarak kendilerin bağımsızlık kararını desteklemeye çağırdı.

Kararın kabul edilmesi ile birlikte 21 Şubat öncesinde yürürlükte olan bütün Ukrayna kanunları geçerliliğini kaybetti.

21 Şubat akabinde alınan kararlar ise Rusya Federasyonu’na girene kadar devam edecek.

Toplum için hayati önem taşıyan; sağlık, ulaşım, enerji ve su gibi kurumlar hariç diğer tüm birimlerin Ukrayna devleti ile faaliyeti durdurularak tüm hak ve mülkiyetleri Kırım Cumhuriyetine devredilecek.

Kırım’daki temyiz mahkemeleri ise yüksek mahkemeler statüsünü kazanacak. Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, yaptığı açıklamada; “Ukrayna'ya bağlılık yemini eden; asker, savcı, hâkim, polis dâhil bütün devlet kademelerindeki memurlar ya Kırım Cumhuriyetine bağlılık yemini edecekler ya da Kırım'dan gitmek zorunda kalacaklar." dedi.

Bununla birlikte diğer vatandaşlara siyasi görüşlerinden ötürü hiç bir kınanma ve baskıda bulunulmayacağı belirtildi.

Bağımsızlık kararına göre Kırım, 30 Mart'tan itibaren Moskova saatine geçecek. CİHAN

Yorumlar