Rusya: Kırım halkının demokratik seçim hakkını destekliyoruz

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunun Rusya Federasyonu’na bağlanma kararına Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin ve üst kanadı Federasyon Başkanı Valentina Matviyenko tam destek verdi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Kırım halkının demokratik seçim hakkını destekliyoruz

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunun Rusya Federasyonu’na bağlanma kararına Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin ve üst kanadı Federasyon Başkanı Valentina Matviyenko tam destek verdi. 16 Mart’ta yapılması planlanan referandumla Rusya’ya bağlanmak isteyen Kırım parlamento kararına Kiev başta olmak üzere Batılı ülkeler sert tepki gösteriyor. Kiev’e göre Kırım’ın statüsü ile ilgili kararın ülke genelinde yapılacak bir referandumla belirlenmesi gerekiyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Volodimir Konstantinov ve beraberindeki heyet Moskova’ya geldi. Duma önünde toplanan vatandaşların alkışları ile karşılanan Konstantinov yoğun temaslara başladı. Konstantinov başkanlığındaki heyet ilk olarak Duma Başkanı Narışkin’le bir araya geldi. Kırım heyeti ile görüşmeye Birleşik Rusya’dan Vladimir Vasilyev, Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov, Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ve Adaletli Rusya’dan Mihail Yemelyanov katıldı. İktidar partisi Birleşik Rusya başta olmak üzere, Duma’da bulunan diğer muhalefet partileri de Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararına destek veriyor.

KIRIM TARİHİ BİR KARAR ALDI

Duma Başkanı Narışkin, Kırım halkının demokratik seçimini sonuna kadar destekleyeceklerini ifade etti. Kırım halkı için tarihi bir karar olduğuna değinen Narışkin, “Kırım ve Sivastopol halkının özgür seçimini sonuna kadar destekliyoruz.” dedi. Narışkin, bu kararla birlikte Kırım halkının özgürlük ve haklarının korunacağını ve insan yaşamına yönelik tehditlerin de ortadan kalkabileceğini savunan savundu.

Kiev’de oluşan yeni yönetimin yasal olmadığını ve tanımadıklarını kaydeden Kırım Parlamento Başkanı Konstantinov, “Bize ne olacağı önemli değil, referandum gerçekleşecek ve Kırım halkı tercihini yapacak. Biz yeni yönetimi tanımıyoruz ve onlardan endişe ediyoruz…” dedi. Kendilerinin doğru yolda olduğunu ve parlamentonun aldığı tüm kararların da meşru olduğunu savunan Konstantinov, “Burada tek bir nüans var. Rusya bizi kabul edecek mi?” sorusunu yöneltti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI OLMAZ

Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko da Kırım heyetini kabulde, demokratik seçimlerine sonuna kadar destek vereceklerini söyledi. Halkların gelecekleri ile ilgili karar verme konusunda referandumun en demokratik bir yöntem olduğunu savunan Matviyenko, Kırım parlamentosunun kararını “tarihi” olarak niteledi.

Rusya ve Ukrayna arasında herhangi bir savaşın olmasını ihtimal dışı olarak değerlendiren Matviyenko, Kiev yönetiminin meşru olmadığını yineledi. Ukrayna’da Turuncu Devrim senaryolarının yeniden uygulamaya konulduğunu ifade eden Matviyenko, Rusya’nın referandum için bölgeye gözlemci heyeti göndereceğini belirtti. CİHAN

Yorumlar