Rusya: Kiev füze bilgilerini uluslar arası uzmanlara versin

Ukrayna’da düşürülen Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 tip yolcu uçağının enkazında çalışmalar başladı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, Kiev’in yerden havaya ya da havadan havaya fırlatılan füze kayıtlarını...

Google Haberlere Abone ol
Rusya: Kiev füze bilgilerini uluslar arası uzmanlara versin

Ukrayna’da düşürülen Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 tip yolcu uçağının enkazında çalışmalar başladı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, Kiev’in yerden havaya ya da havadan havaya fırlatılan füze kayıtlarını uluslar arası uzmanlara ulaştırmasının kazanın nedenini belirlemede etkili olacağını söyledi.

Kiev’e çağrıda bulunan Antonov, “Malezya uçağına yönelik saldırının belirlenmesinde bu çok önemli olacak. Ukrayna Hava Kuvvetleri bilgileri uluslar arası komisyona ulaştıracak mı?” sorusunu yöneltti.

Ukrayna’ya uçak kazası ile ilgili 10 soru yönelten Antonov, sorulara verilecek cevapların Ukrayna hava sahasında neler yaşandığı ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı da Malezya uçağının güzergahı ve düştüğü yerin Ukrayna’ya ait uzun menzilli S-200 füze savunma sistemleri ve orta menzilli Buk-M1 füzelerinin kapsama alanında olduğunu açıkladı.

Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 tip yolcu uçağı Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giderken Ukrayna’nın Donetsk bölgesi Torez kasabasında düştü. Malezya’da AIDS konferansına giden çoğunluğu Hollandalı ve 85’i çocuk 298 yolcu hayatını kaybetti.

Enkaz alanında Ukrayna ve Malezya’ya ait uzmanlar incelemelere başladı. Kara kutulardan ikisi de bulundu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da çalışmaları yerinde inceliyor. Interpol, FBI, Uluslar arası Havacılık Kurulu (IAC) ve diğer kuruluşların da çalışmalara katılması planlanıyor.

Kiev, Rusya’dan “hediye” edilen Buk tip füzelerle milis güçler tarafından yolcu uçağının vurulduğunu iddia ediyor. Milis güçler ise 10 kilometrenin üzerinde uçan bir yolcu uçağını vuracak herhangi bir donanıma sahip olmadıklarını savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ukrayna’nın sorumluluk alması, şeffaf ve objektif bir araştırma yapılması çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar