Rusya Gazeteciler Birliği: Gazetecinin sınır dışı edilmesi rezalet

Rus ve Azeri gazeteciler, Today's Zaman muhabiri Azerbaycan vatandaşı Mahir Zeynalov'un attığı twettler yüzünden Türkiye'den sınır dışı edilmesine sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Gazeteciler Birliği: Gazetecinin sınır dışı edilmesi rezalet

Rus ve Azeri gazeteciler, Today's Zaman muhabiri Azerbaycan vatandaşı Mahir Zeynalov'un attığı twettler yüzünden Türkiye'den sınır dışı edilmesine sert tepki gösterdi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel konuşan Rusya Gazeteciler Birliği Sekreteri Rafael Hüseyinov, gelişmeleri rezalet olarak niteledi. Hüseyinov, “Genel kural şu: Gazeteciler bulunduğu ülkelerde o ülkenin kural ve kaidelerine kesinlikle uymalı. Ama bu, gazetecinin kimseyi eleştiremez anlamına gelmemeli. Zaten gazetecinin görevi eleştirmek, yönetimi eleştirmek. Eleştiri yoksa demek ki bu hükümet yanlısı basın veya gazetecidir. Rusya’da Mahir Zeynalov vaakasına benzer olayda, yabancı gazeteci buna göre ülkeden sınır dışı edilemez. Bu bir rezalet. Rusya’da gazeteciler bu konuyu anında gündeme getirir ve eleştirir.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’da Rusça yayın yapan Minval.az haber portalının Sosyal Dairesi Başkanı Yana Madatova, “Türkiye’de internettle ilgili kontrol artırıldı. Dolayısıyla böyle bir olaya şaşırmamak lazım. Gazeteci de bunun farkında olmalıydı. Ben şahsen bu gerekçeyle gazetecinin sınır dışı edilmesini doğru bulmuyorum.” dedi.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Türkiye uzmanı Ajdar Kurtov, “Azerbaycan Türkiye’ye en yakın ülke, yıllardır iki devlet, tek millet, müttefik, kardeşlik falan deniliyor. Ama gerçek şu: Çıkarlar ve halkla ilişkiler, reklam vardır. Erdoğan şu anda zor durumda, yakında seçim var. AK Parti' nin seçmen kayıpları artıyor. Son dönemlerde Türkiye’de yolsuzluk patlak verdi, yönetime yakın kişiler bu skandalın içinde. Dolayısıyla bu tür veya benzer eleştiriler hoşa gitmez. Yönetim de medyaya yönelik kontrolü daha da artırıyor, örneğin gazetecilerin takip edilmesi, Azerbaycanlı gazetecinin sınır dışı edilmesi.. Erdoğan’ın diğer icraatları yanında gazetecinin sınır dışı edilmesi bunların yanında hafif kalıyor. Tabii ki yasa ihlali söz konusu. Bunları Gezi olaylarında polisin müdahalesinde de gördük.” dedi.

TWİTTER’DAN YORUM YAZIP SINIR DIŞI EDİLEN İLK GAZETECİ

Moskovski Komsomolets (MK) MK Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Ayder Mujdabayev, “Siyasi iktidarın siyasi görüş yüzünden gazeteciyi sınır dışı etmesi veya ülkede bırakmaması normal değil. Bence tasvip edilemez. Bu durumlarda söz konusu gazeteci, sınır dışı edildiği ülkeyle ilgili olumsuz düşünebilir. Twitter’den yorum yazdığı için sınır dışı edilmesi de bence gazetecilik tarihinde ilk olay.” şeklinde konuştu.

Azeri siyasi uzman Reşad Şirin, “Bu sırf Erdoğan’ın medyaya karşı başlattığı baskının bir sonucu. Erdoğan koltuğunu düşünüyor, seçimler yaklaşıyor ve nüfuzu giderek azalıyor, O bunların farkında. Dolayısıyla sosyal medya, internette kısıtlamalar uygulanıyor. Zeynalov da bu projenin kurbanı .” dedi. CİHAN

Yorumlar