Rusya doğalgaz için 100 dolar indirim önerdi, Ukrayna reddetti

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden doğalgaz fiyat müzakerelerinde henüz anlaşma sağlanamadı. Rusya, Ukrayna’ya uluslar arası piyasalardan 100 dolar daha aşağı fiyat önerirken, Kiev tüm anlaşmanın yenilenmesi talebinde ısrar ediyor. Ön...

Google Haberlere Abone ol
Rusya doğalgaz için 100 dolar indirim önerdi, Ukrayna reddetti

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden doğalgaz fiyat müzakerelerinde henüz anlaşma sağlanamadı. Rusya, Ukrayna’ya uluslar arası piyasalardan 100 dolar daha aşağı fiyat önerirken, Kiev tüm anlaşmanın yenilenmesi talebinde ısrar ediyor. Ön ödemeli sisteme geçiş için belirlenen son gün ise 10 Haziran yerine 16 Haziran’a ertelendi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, hükümet toplantısında verdiği bilgide Rusya’nın 100 dolarlık indirimini kabul etmeyeceklerini, anlaşmanın yeni baştan ele alınması gerektiğini söyledi. Interfax’ın haberine göre, “Biz aynı noktada duruyoruz. Kontrat yeniden ele alınmalı. Biz bu yola bir daha düşmek istemiyoruz…” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Yuriy Prodan da paket bir anlaşma sağlanmadan Naftogaz’ın borcunu ödemeyi planlamadığını kaydetti.

Gazprom CEO’su Aleksey Miller de Avrupa Enerji Komiseri Guenther Oettinger’le görüşmesinin ardından verdiği bilgide takvimin 16 Haziran’a ertelendiğini doğruladı. Miller, “Rusya bir adım daha atarak ön ödemeli rejime geçişle ilgili tarihi pazartesiye kadar erteledi. Biz ikili ve üçlü görüşmelerde yapıcı bir diyalog olacağını ümit ediyoruz.” dedi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, henüz Ukrayna’dan ödeme alınmadığını, 16 Haziran’a kadar bekleyeceklerini ifade etti.

Basına açıklamada bulunan Oettinger ise Ukrayna’yı Rusya’ya olan borcunu ödemesi için teşvik edeceklerini vurguladı. Avrupa Enerji Komiseri’ne göre iki tarafın pozisyonu birbirine doğru yakınlaşıyor.

Rusya, Kiev’in borcunu ödememesi nedeni ile indirimli anlaşmayı iptal ettiğini ve fiyatların Avrupa fiyatlarına çekildiğini açıklamıştı. Devrik lider Viktor Yanukoviç’in 268,5 dolara kadar indirdiği fiyatlar bin metreküp için 485 dolara yükseldi. Rusya indirimli fiyatlardan da olsa Kasım 2013’den bu yana tahsil edilemeyen borcun ödenmesini istiyor ve makul fiyat indirimine olumlu bakıyor. CİHAN

Yorumlar