Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’de ‘avlanmayın’ uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin üçüncü ülkelerde hukuksuz bir şekilde Rusya vatandaşlarını “avlamaya” çalıştığını, ABD ile suçluların iadesi olan ülkelere seyahat konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’de ‘avlanmayın’ uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin üçüncü ülkelerde hukuksuz bir şekilde Rusya vatandaşlarını “avlamaya” çalıştığını, ABD ile suçluların iadesi olan ülkelere seyahat konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Türkiye başta olmak üzere, Tayland, Güney Kore ve AB ülkelerinin bir çoğu ile ABD’nin suçluların iadesi konusunda anlaşması bulunuyor.

Eylül 2013’de ortaya çıkan yasa ile birlikte Amerikalı yetkililerin Rusya vatandaşlarına yönelik yoğun bir gözaltına alma ve tutuklama süreci başlattığını hatırlatan Bakanlık, “ABD’nin uyguladığı Rusya karşıtı yaptırımlar nedeni ile bu tehdit son yılda sürekli arttı. ABD yönetimi tamamı ile hukuka uygun olmasına rağmen Kırım’ın Rusya ile birleşmesini de reddediyor. ABD üçüncü ülkelerde Rusya vatandaşlarını ‘avlamaya’ çalışıyor. Gözaltına alınan vatandaşların ABD’ye iadesini ve orada yargılanmasını sağlıyor. Gelişmeler dikkate alındığında ABD ile suçluların iadesine yönelik anlaşmaların bulunduğu ülkelere gitmemelerini önemle tavsiye ederiz.” uyarısında bulundu.

ABD’nin 1999’da imzalanan ve karşılıklı olarak hukuki anlamda yardımcı olunmasını öngören anlaşmayı tanımadığını ve Rus vatandaşlarına yönelik suçlamalarla ilgili Rusya hükümeti ve konsolosluklara bilgi vermediğini hatırlatan Bakanlık, Amerikan yargı sisteminin Rus vatandaşlarına yönelik taraflı yargılama içinde olduğunun akılda tutulmasını istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı üçüncü ülkelerde yakalanan ve sonra da ABD’ye götürülen Viktor Bout ve Konstantin Yaroşenko davalarını örnek gösterdi.
CİHAN

Yorumlar