“Rusya, Çin’e doğalgazı 350 dolardan verecek”

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Çin’le dün imzalanan 400 milyar dolarlık dev doğalgaz anlaşmasında bin metreküp için fiyatın 350 dolar civarında olacağını tahmin ettiğini söyledi.St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forum çerçevesinde...

Google Haberlere Abone ol
“Rusya, Çin’e doğalgazı 350 dolardan verecek”

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Çin’le dün imzalanan 400 milyar dolarlık dev doğalgaz anlaşmasında bin metreküp için fiyatın 350 dolar civarında olacağını tahmin ettiğini söyledi.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forum çerçevesinde Bloomberg’e konuşan Ulyukayev, “Gazprom temsilcileri, fiyatın ticari sır olduğunu belirtti. Benim tahminime göre bu rakam 350 dolar civarında.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping’in de yer aldığı törende anlaşmayı Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Çin Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Zhou Jiping imzaladı.

Söz konusu anlaşmaya göre Rusya 30 yıl boyunca, Çin’e yıllık 38 milyar metreküp doğalgaz ihraç edecek. Miktar zamanla 60 milyar metreküpe kadar çıkabilecek. Miller anlaşmayı, Gazprom tarihinin en büyüğü olarak niteledi.

Anlaşma ile ilgili basına konuşan Miller, “Rusya ve Çin Gazprom’un tarihindeki en büyük anlaşmaya imza attı. 30 yıllık sürede Çin’e 1 trilyon metreküpü aşkın doğalgaz tedarik edilecek. Bizim için büyük potansiyel vaat eden yepyeni bir ihracat pazarı açıldı.” ifadelerini kullandı.

Çin’e yönelik doğalgaz tedariki için yapılacak hazırlıkların küresel önem arz edeceğini kaydeden Miller, “Doğalgaz üretim ve aktarım tesislerine 55 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Rusya’nın doğusunda inşa edilecek büyük çaplı doğalgaz altyapısı, bölgenin ekonomik gelişiminin lokomotifini oluşturacak. Rus metalürji, boru yapım ve mühendislik sektörleri bu anlaşmayla büyük bir ivme kazanacak. Bugün Rusya ile Çin arasındaki doğalgaz işbirliğinin ilk sayfasını açmış olduk. İleride bu işbirliğine birçok önemli ekleme yapacağız.” şeklinde konuştu.

Tarihi anlaşmaya göre, doğalgaz tedarikinin 4 yıl içinde (2018 yılında) başlaması öngörülüyor. Karşılıklı yarara dayalı bu sözleşmenin Gazprom için 400 milyar dolar değer yaratacağı hesaplanıyor. Fiyatlandırma şartları ise ticari sır olarak saklanıyor.

Çin’e Sibirya’daki (Avrupa’ya doğalgaz tedarik eden sahalardan farklı) rezerv sahalarından doğalgaz sağlayacak yeni bir boru hattı daha inşa edilecek. Rusya tarafı Kovikta ve Çayandin sahalarına 55 milyar dolar değerinde yatırım yapılacak. Çin ise asgari 20 milyar dolar katkıda bulunacak.

CİHAN

Yorumlar