Rusya başsavcısından rüşvet ve yolsuzluk uyarısı

Rusya Başsavcısı Yuri Çayka, savunma sanayinde federal yasalara uygun olmayan çok sayıda işlem yapıldığı uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya başsavcısından rüşvet ve yolsuzluk uyarısı

Rusya Başsavcısı Yuri Çayka, savunma sanayinde federal yasalara uygun olmayan çok sayıda işlem yapıldığı uyarısında bulundu. Başsavcı, kontrol ve denetimlerin artırılmasını ve ihalelerin de yasalar çerçevesinde yapılmasını istedi.

Hükümet üyeleri ile birlikte yaptığı toplantıda değerlendirmede bulunan Çayka, “Denetimler sonunda sadece uçak ve gemi sektöründe 48 ayrı rüşvet ve yolsuzluk olayı tespit edildi. 43 ayrı dosya ile ilgili de çalışmalar sürüyor.” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda yaşanan yolsuzluk ve rüşvet olaylarına da dikkat çeken Çayka, Savunma Bakanlığı ile birlikte satın alma ve kalite kontrol birimlerinde süreçlerin yasalara uygun olarak işletilmesini ve kontrollerin artırılmasını talep etti.

Sovyet döneminden kalma askeri malzemeleri modernize etmeyi planlayan Rusya, 700 milyar dolarlık bir harcama yapmayı planlıyor. 2020’ye kadar planlanan modernizasyonun yüzde 75’i de tamamlanacak.

Çayka, savunma sanayine önemli miktarda paranın aktarılmasına rağmen, bilimsel sonuçlarının henüz ortaya çıkmadığına dikkat çekti.
Başsavcılığa bağlı yeni bir denetim mekanizması kurulacağını kaydeden Çayka, bu konuda Savunma ve Ticaret Bakanlıklarının yanı sıra Federal Güvenlik Servisi, Federal Vergi Servisi ve Federal Mili Denetim Ajansı ile işbirliği yapılacağını söyledi.

Rusya Soruşturma Komisyonu’ndan Vadim Yakovenko da yaptığı açıklamada 2013’de sadece Moskova’da 1000’in üzerinde yolsuzluk ve rüşvet davası açıldığını, bunlardan 624’ünün mahkemelere intikal ettiğini söyledi. Yolsuzluk ve rüşvet davaları nedeni ile 200 polis, 7 Soruşturma Komisyonu yetkilisi, 16 hakim ve 1 milletvekili yargılanıyor. CİHAN

Yorumlar