Rusya basını: Kırım’da referanduma katılım yüksek, sorunsuz geçiyor

Tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanmak için yapılan referanduma katılımın beklenenin üzerinde gerçekleştiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya basını: Kırım’da referanduma katılım yüksek, sorunsuz geçiyor

Tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanmak için yapılan referanduma katılımın beklenenin üzerinde gerçekleştiği belirtiliyor. Rus haber ajanslarının bölgeden verdiği bilgilere göre ise şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Referandum sonuçları yerel saatle 20:00’da sandıkların kapatılmasının ardından alınmaya başlayacak. 1,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Kırım’da Rusya Federasyonu’na bağlanmaya “evet” diyenlerin oranının yüzde 80’leri bulması bekleniyor.

KIRIM TATARLARI REFERANDUMU BOYKOT ETMEDİ

Rus basını ayrıca Kırım’da yüzde 15 civarında nüfusa sahip olan Kırım Tatarları’nın referandumu boykot etmediğini aktarıyor. Rusya Merkez Seçim Komisyonu üyesi ve Kırım referandumunda gözlemci olarak görev yapan İgor Borisov, İnterfaks haber ajansına verdiği bilgide, Semisotka kasabasında Tatar milli kıyafetleri ile insanların sandığa gittiğini gördüğünü söyledi. Borisov, “Kırım Tatarları sandığı protesto etmiyor.” bilgisini verdi.

Soğuk Savaş sonrası dönem açısından Rusya ile Batı ülkeleri arasında yaşanan en ciddi jeopolitik krizde tansiyonun yükselmesinden endişe ediliyor. Kiev’de iktidara gelen geçici yönetim ve Batılı ülkeler referandum sonuçlarını tanımayacağını açıkladı. Kırım’ın Rusya’ya bağlanması durumunda gelişmelerde etkili olan Rus yetkililerle ilgili seyahat kısıtlaması ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar gündemde.

Ukrayna’da milis güçlerin ve askeri birliklerin Kırım sınırına ve doğu Ukrayna bölgesinde doğru hareketli olmaları sıcak çatışma endişelerini artırıyor. Rusya da komşu Rostov kenti ve diğer sınır bölgelerinde orduyu alarma geçirdi. ABD’nin ve NATO ülkelerinin de gözü bölgedeki gelişmelerde. ABD’nin referandum sonuçlarının tanınmaması yönündeki BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu tasarı Rusya vetosuna takıldı.

Referandum sonuçlarının bir hafta içinde Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da gündeme alınması bekleniyor. Duma’nın onayının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasına sunulacak. Putin’in Kiev’de iktidara gelecek yeni yönetim ve 25 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri çerçevesinde karar vereceği belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar