Rusya, ABD'yi Suçluyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yi Kiev yönetiminin uygulamalarına doğrudan müdahil olmakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, ABD'yi Suçluyor

Paskalya sonrası Kiev’in terörle mücadele operasyonlarını yeniden başlatmasını eleştiren Lavrov, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kiev ziyaretinde terörle mücadele operasyonlarının aktif aşamasına yeniden başladıklarını açıkladılar. Başkan Yardımcısının ziyaretinde bunu açıklamaları ilginç oldu. Çünkü ilk terörle mücadele operasyonları da CIA Direktörü Joe Brennan’ın Kiev’i ziyaretinde başlamıştı.” değerlendirmesinde bulundu.

RT’ye konuşan Lavrov, “Amerika’nın bu gösteride doğrudan elinin olduğunu düşünmememiz için herhangi bir gerekçe yok…” dedi.

ABD’nin Ukrayna’da sadece ülke üzerinde değil, rejim üzerinde de etkili olduğunu kaydeden Lavrov, “Onların aşırı bir etkisi var. Avrupalıların gizlice yaptıkları ile karşılaştırıldığında, herhangi bir pişmanlık olmadan açık bir şekilde hareket ediyorlar.” ifadelerini kullandı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Ukrayna Güvenlik Servisi’nde bir katın Amerikan güvenlik görevlilerine tahsis edildiği ve Maydan olaylarında Amerikan Büyükelçiliği’nin etkisi iddiaları ile ilgili herhangi bir itiraz gelmediğini hatırlatan Lavrov, “Eğer siz ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den günlük yapacaklarınızla ilgili her gün telefon alıyorsanız, onların bu süreçte ne kadar etkin olduğunu görebilirsiniz.” şeklinde konuştu. 

Kiev’in Rusya, ABD, AB ve Ukrayna’nın katılımı ile Cenevre’de sağlanan anlamayı uygulamadığını kaydeden Lavrov, “Cenevre’de sağlanan anlaşma çerçevesinde Kiev’in uygulamaya başlaması gereken konularda hiçbir şey yapılmadı. Ukrayna’nın af ilanı gerekiyordu. Anladığımız kadarı ile bu siyasi mahkumları kapsamayacak…” eleştirisi getirdi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema, güney ve doğu bölgelerinde terörle mücadele operasyonlarının aktif aşamasının yeniden başladığını doğruladı. Yarema, “Güvenlik güçleri Kramatorsk, Slovyansk ve Donetsk ve Luhansk bölgelerinin diğer kentlerinde tüm grupları etkisiz hale getirmek için harekete geçti.” bilgisini verdi.

Yorumlar