Rusya 2013’ü başarılı tamamladı

Suriye ve İran’a askeri müdahaleyi engelleyen, Mısır ve Irak dahil Ortadoğu ülkeleri ile askeri işbirliğini canlandıran Moskova 2013’ü başarılı tamamladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya 2013’ü başarılı tamamladı

Suriye ve İran’a askeri müdahaleyi engelleyen, Mısır ve Irak dahil Ortadoğu ülkeleri ile askeri işbirliğini canlandıran Moskova 2013’ü başarılı tamamladı.

Gürcistan’da “Kadife Devrim” yönetiminin değişmesi, Ukrayna ile imzalanan işbirliği anlaşması ile ilişkilerin güçlenmesi Rusya’nın arka bahçesindeki etki alanını güçlendirdi. Toplam ticaret hacmini 4 kat artırmayı başarak Rus Gümrük Birliği yeni üyelerle 2014’de güçlenmeye devam edecek. Rusya’nın etkin dış politika hamlesinin mimarı Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir çok kuruluş tarafından yılın ismi seçildi.

Soçi’de 7 Şubat 2014’de Kış Olimpiyatları’na hazırlanan Putin, iç politikada da genel af ilan ederek imajında önemli gelişme sağladı. Kremlin karşıtı Mihail Hodorkovski, Punkçı gruplar, muhalif isimler ve Türk aktivist Gizem Akhan’ın da aralarında bulunduğu Greenpeace üyesi 30 eylemci dahil binlerce kişi genel aftan yararlandı.

Ekonomi cephesinde ise hedefler kısmen yakalanabildi. Rusya ekonomisi beklenen yüzde 3’ün üzerindeki büyüme rakamlarının yarısını ancak gerçekleştirebildi. Dış piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler, yatırım ortamında yeterli iyileştirmelerin yapılamaması ve iç talepte yaşanan daralma Rusya ekonomisini olumsuz etkiledi. 2013’te ülke yüzde 1,5 ancak büyüyebildi. 2014 ve 2015 için büyüme rakamları yüzde 2’lerin üzerine çıkması beklenmiyor.

Rusya halkı açısından 2013 genelde başarılı geçti. RİA Novosti haber ajansında yer alan araştırmaya göre halkın yüzde 51’i 2013’ü kendileri açısından başarılı bir yıl olarak değerlendirdi. Yüzde 24 başarısız olarak görürken, yüzde 25 cevap vermedi.

Halkın yüzde 30’una göre bu yıl 2012’ye göre daha zor geçti. Yüzde 23 daha kolay bir yıl geçirdiğini ifade ederken, yüzde 47’ye göre ise geçen yıla göre çok az değişiklik oldu.

Genel olarak ülkenin durumuna verilen cevap ise kısmen farklı. Yüzde 46 geçen yılla aynı geçtiğini düşünürken, yüzde 36 daha zor, yüzde 20 ise daha kolay bir yıl olduğunu belirtti.

Çalışma Rusya’nın 130 yerleşim biriminde bin 600 kişi ile birebir görüşerek gerçekleştirildi. 20-24 Aralık tarihlerinde yapılan çalışmanın hata payı yüzde 3,4. CİHAN

Yorumlar