Rüşvet iddiaları nedeniyle istifa etti; özür diledi

Tokyo Valisi Naoki Inose, bir hastane şirketinden para aldığının ortaya çıkması üzerine bugün görevinden istifa etti.

Google Haberlere Abone ol
Rüşvet iddiaları nedeniyle istifa etti; özür diledi

Tokyo Valisi Naoki Inose, bir hastane şirketinden para aldığının ortaya çıkması üzerine bugün görevinden istifa etti. Tokyo’nun 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği hakkını kazanmasında önemli katkısı olan valinin bir hastane yöneticisinden yarım milyon dolara yakın para aldığı iddia edildi.

Japon hükümeti, devam eden skandalın ‘Yaz Oyunları’ hazırlıklarını etkileyebileceği gerekçesiyle Vali Inose’a görevinden ayrılması yönünde son günlerde baskı yapıyordu.

Televizyonda canlı yayınlanan bir basın toplantısında, "Olimpiyat ve Engelli Olimpiyatları için hazırlıklar ve hükümet çalışmalarını daha fazla geciktirmemeliyim." şeklinde konuşan Inose, yaşananlar için özür diledi.

Olanları açıklamaya çalıştığını ama kampanya kanunlarını ihlal gerekçesiyle mahkemesi devam eden hastane yöneticileriyle olan bağı ve parayı alma nedeni hakkında kamuoyundaki şüpheleri gideremediğini itiraf eden eski vali, "Kendim için en iyi çözümün görevimden ayrılmak olduğuna karar verdim." ifadelerini kullandı.

Kasım 2012’de Tokushukai Şirketi’nden aldığı paranın kişisel bir borç olduğunu savunan Naoki Inose, bu borcu geri ödediğini ve hastane zinciri sahibinin karşılığında hiçbir menfaat sağlamadığını iddia etti.

Tokyo Meclisi, olayı soruşturmak için bir komite kurdu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Tokyo’ya 2020 Olimpiyat Oyunları’nı getirmek için birlikte çalıştığı valinin ayrılmasını ‘talihsiz’ olarak niteledi. Abe, ancak politikacıların kamuoyunun güvenini kazanmak için ikna edici açıklamalar yapmalarının bir mecburiyet olduğunu ekledi.

Aralık 2012’de vali seçilen Inose, bir önceki kariyeri yazarlığa dönmeyi planladığını açıkladı. CİHAN

Yorumlar