Ruslar yeniden “süper güç” olmak istiyor

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yönetiminde uluslar arası arenada etkinliğini artıran Rusya, yeniden “süper güç” olmak istiyor.Rusya kamuoyu araştırma şirketi VTsIOM’un yaptığı çalışmaya göre halkın yüzde 82’si Rusya’nın...

Google Haberlere Abone ol
Ruslar yeniden “süper güç” olmak istiyor

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yönetiminde uluslar arası arenada etkinliğini artıran Rusya, yeniden “süper güç” olmak istiyor.

Rusya kamuoyu araştırma şirketi VTsIOM’un yaptığı çalışmaya göre halkın yüzde 82’si Rusya’nın uluslararası arenada etkinliğinin artmasından memnun. 2008’de bu oran yüzde 58’ler seviyesinde idi.

Anket katılımcıların yüzde 25’i uluslararası konularda daha fazla etkin olunmasını isterken, 50 yaş üzeri olanların yüzde 28’inin daha etkin dış politikaya destek vermesi dikkat çekti.

Halkın yüzde 57’sine göre Rusya dış politikada kabul edilebilir etkinliğe sahip. Yüzde 11 yetersiz bulurken, yüzde 3’e göre Rusya dış politikada belirleyici rol oynayamıyor.

Rusya’nın Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi super güç olmasını isteyenlerin oranı ise 2010’dan bu yana yüzde 33’den yüzde 42’ye çıktı. Yaşlıların yüzde 52’si ‘süper güç’ derken, Komünist Parti üyelerinin yüzde 59’u destek verdi.

Rusya vatandaşlarının yüzde 41’i ise hedefi ilk 10 ekonomi olarak belirliyor. Üniversite mezunları arasında bu oran yüzde 45’e kadar çıkıyor. Halkın yüzde 10’ununa göre sadece eski Sovyet coğrafyası uluslararası ilişkilerde öncelik olarak belirlenmeli.

Rusya halkının yüzde 4’ü küresel hedeflerin olmaması gerektiğini savunuyor. Bu oran 2010’da yüzde 9 seviyesinde idi. CİHAN

Yorumlar