Rus Sendika Başkanı: Ne kadar kömür o kadar maaş yanlış

Rusya Bağımsız Kömür İşletmeleri Çalışanları Sendikası (Rosugleprof) Başkanı İvan Mohnaçuk, Soma faciasının ciddi ve titiz şekilde araştırılması gerektiğini, kendilerinin de gelişmelerin takipçisi olacaklarını söyledi. Rus Sendika...

Google Haberlere Abone ol
Rus Sendika Başkanı: Ne kadar kömür o kadar maaş yanlış

Rusya Bağımsız Kömür İşletmeleri Çalışanları Sendikası (Rosugleprof) Başkanı İvan Mohnaçuk, Soma faciasının ciddi ve titiz şekilde araştırılması gerektiğini, kendilerinin de gelişmelerin takipçisi olacaklarını söyledi. Rus Sendika Başkanı’na göre, kömür çıkarma performansına bağlı olarak ücret ödemesi yapılmasının yanlış bir yöntem olduğunu belirtti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Mohnaçuk, Türk meslektaşlarının yaşadığı faciadan derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Mohnaçuk, “Rosuglerof uluslararası sendika örgütü Industrial’in üyesi. Buraya Türk meslektaşlarımız da üye. Faciayla ilgili Türk kardeşlerimize gereken desteği sağlayacağız. Konuyla ilgili önümüzdeki günlerde özel toplantı yapacağız ve Türk dostlarımıza maddi ve manevi nasıl yardım yapacağımızı masaya yatıracağız.” dedi.

GÜVENLİK İŞVERENİN SORUMLULUĞUNDA

Faciadan ciddi ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Sendika Başkanı, “ Rusya tarafı olarak kömür ocakları işletmelerinde çalışma kurallarıyla ilgili bazı uyarılarımız var. Öncelikle işçinin maaşının direkt performansına bağlı olmamasını talep ediyoruz. Ne kadar fazla kömür, o kadar fazla maaş ilkesi, ilgili güvenlik kurallarının ihlali anlamına geliyor. Mesleğimiz çok riskli, bunu göz önünde bulundurmamız lazım. İkincisi ocakların tüm teknoloji ve ekipmanının denetlenmesi lazım. Kullanış süresi bakımından eski teknoloji kaldırılmalı. Ufak bir arıza birkaç kilometre altında faciaya neden olabiliyor. Soma faciasında kaza nedenleriyle ilgili basında çıkan iddiaları okuyoruz. Ama her şartta kazadan işletme sahipleri sorumlu. Biz olası kazaların tekrarlanmaması için Soma faciasını ciddi ve titiz şekilde araştıracağız.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar