Rus jetleri Irak’ta; Bağdat, IŞİD’e karşı kullanacak

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesi ve diğer kentlere doğru ilerlemesinin ardından Irak’ın hava savunmasını güçlendirmek için Rusya’dan satın aldığı savaş uçakları Bağdat’a ulaştı. Bağdat...

Google Haberlere Abone ol
Rus jetleri Irak’ta; Bağdat, IŞİD’e karşı kullanacak

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesi ve diğer kentlere doğru ilerlemesinin ardından Irak’ın hava savunmasını güçlendirmek için Rusya’dan satın aldığı savaş uçakları Bağdat’a ulaştı. Bağdat 10 kadar Su-25 tipi savaş uçağı için Moskova’ya 500 milyon dolar ödeme yaptı. Uçakların geldiği bilgisini paylaşan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD’den milyarlarca dolar anlaşma çerçevesinde alınan uçakların gecikmesinden şikayetçi oldu.

Iraklı yetkililere göre Amerikan F-16’lar ve Apache helikopterlerinin zamanında ulaşmaması hava savunmasında Irak ordusunu IŞİD’e karşı zor durumda bıraktı. Irak’a ulaşan Amerikalı askeri uzmanlar ise önemli hedefleri belirleyerek Iraklı pilotlara yol gösterecek.

Irak Savunma Bakanlığı ilk parti olarak 5 uçağın Rus kargo uçağı Antonov-124’le Bağdat’a geldiğini, hava gücünün önemli ölçüde etkin hale geleceğini açıkladı. Rus jetleri 2-3 gün içinde IŞİD’e karşı kullanılabilir hale gelecek.

IŞİD’in 9 Haziran’dan bu yana sürdürdüğü işgal operasyonlarında binden fazla kişi hayatını kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Irak Başbakanı Maliki’yi arayarak IŞİD’le mücadelede destek vereceklerini ifade etmişti.

Suriye’de temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da dün yaptığı değerlendirmede, bölgede terör gruplarının yayılmasında pasif kalmayacaklarını, Irak’taki gelişmelerin çok tehlikeli olduğu ve Irak’ın devlet bütünlüğünün tehdit altında olduğu uyarısında bulundu.

Maliki, Ekim 2012’de Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette 4,2 milyar dolar değerinde iki ayrı kontrat imzalamıştı. İlkinde 2 milyar dolar değerinde 30 adet Mi-28NE savaş helikopterleri, ikincisinde de 2,2 milyar dolar değerinde 42 adet Pantsir-S1E uçak savar ve füze savunma sistemleri yer alıyordu.

Anlaşma ile Rusya, ABD’nin ardından Irak’a silah satan en büyük ikinci ülke konumuna yükseliyor. Amerikan askerlerinin bölgeden ayrılmasının ardından ordunun yeniden inşasına çalışan Maliki, hiçbir ülkenin Irak’a silah satma konusunda tekeli olmadığını ifade etmişti. CİHAN

Yorumlar