“Rus Gümrüğü”nde ticaret hacmi 4 kat arttı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazaksitan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ile birlikte Kremlin’de yapılan Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada üç ülkenin oluşturduğu “Gümrü.

Google Haberlere Abone ol
“Rus Gümrüğü”nde ticaret hacmi 4 kat arttı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazaksitan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ile birlikte Kremlin’de yapılan Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada üç ülkenin oluşturduğu “Gümrük Birliği” içerisindeki toplam ticaret hacminin son 3 yılda 4 kat aratarak 58 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Küresel piyasalarda yaşanan sorunlara rağmen Rusya-Belarus-Kazakistan arasındaki toplam ticaret hacminin gelişmeye devam ettiğini kaydeden Putin, sanayi, tarım ve diğer hizmet sektöründeki ortak çalışmaların olumlu yansımaları olduğunu belirtti. Putin, Avrupa Birliği ve Çin’den sonra Gümrük Birliği alanının en önemli üçüncü ekonomik piyasa olduğunu ifade etti.

Gümrük Birliği ülkelerinin 2010’da toplam ticaret hacimlerinin 15 milyar dolar olduğunu, 2012 sonunda bu rakamın 58 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Putin, “Ticaret hacmi ile ilgili yapı gelişiyor. Hammaddenin yerini yüksek değer ürünler alıyor.” dedi. Rus lider hammadde ticaretinin payının yüzde 40’dan yüzde 33’lere gerilediği bilgisini verdi.

Görüşmelerde Kazakistan ve Belarus birliğin derinleşmesi ve Avrasya Ekonomik Konseyi’nin oluşumu ile ilgili bazı konularda mutabakat sağlayamadı. Uluslar arası bir örgütün yapılandığını ifade eden Lukaşenko, kararların siyasi olmaktan çok yasal bir yapı ve hiyerarşi içinde alınmasını talep etti. Nazarbayev ise üye ülkelerin diğer ülkelerle yaptığı uluslar arası anlaşmalarla ilgili olmaması gerektiğini savundu.

KAZAK LİDERDEN ERMENİSTAN’IN ÜYELİĞİNE YUKARI KARABAĞ AÇIKLAMA TALEBİ

Ermenistan ve Kırgızistan’ın Gümrük Birliği üyeliği ile ilgili başvurularını değerlendiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Ermenistan’ın üyeliği ile ilgili yol haritasında genel olarak mutabıkız. Zannediyorum bu kabul edilebilir. Maalesef, Gümrük Birliği sınırları içinde yer alan Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’la bağlantılı problemi henüz açık.” dedi. Gümrük Birliği’nin genişlemesinden yana olduklarını söyleyen Nazarbayev, meslektaşlarından konu ile ilgili düşüncelerini beklediklerini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da St. Petersburg’da gerçekleşen zirvede Rusya lideri Putin’e Gümrük Birliği ile özel ticaret anlaşması imzalamaya hazır olduklarını belirtmişti. Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra İsrail de Gümrük Birliği ile özle ticaret anlaşması imzalamak istiyor. CİHAN

Yorumlar