"Rus askerleri Kırım Tatarlarına eski soykırım günlerini hatırlatıyor"

Ukrayna ile Moskova arasında yaşanan gerginliğin ardından Rus işgaline uğrayan Kırım bölgesinde yaşayan Tatarlar, uluslararası camiadan gerekli desteği görememekten şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol
"Rus askerleri Kırım Tatarlarına eski soykırım günlerini hatırlatıyor"

Ukrayna ile Moskova arasında yaşanan gerginliğin ardından Rus işgaline uğrayan Kırım bölgesinde yaşayan Tatarlar, uluslararası camiadan gerekli desteği görememekten şikayetçi.

Avrupa Parlamentosu'nda temaslarda bulunan Kırım Tatar Milli Meclis Üyesi Abdurrahman Egiz, Kırım'da Ukrayna ve Avrupa yanlısı bir halk olduklarını vurgulayarak bu durumun kendileri için tehlikeli bir durum oluşturduğunu söyledi. Uluslararası camianın derhal harekete geçmesini isteyen Egiz, Rus askerlerinin Kırım Tatarlar'na eski soykırım günlerini hatırlattığını ifade etti.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Abdurrahman Egiz, "Bizim vatanımız işgal altında. Rus askerlerini görünce halkımızın, kadınlarımızın aklına eski sürgünler, soykırımlar geliyor. Onun için kendilerini çok tehlikeli bir durumda görüyorlar ve bundan çok rahatsızlar. Yarın ne olacağı da belli değil." ifadelerini kullandı. Egiz, "Bizim seçeneğimiz Ukrayna ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün uluslararası camia tarafından garanti edilmesi." diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN 'DURUMU TAKİP EDİYORUZ' MESAJI

Uluslararası camianın Kırım'ın statüsüyle ilgili derhal adımlar atması gerektiğinin de altını çizen Abdurrahman Egiz, "Kırım'ın eski durumuna; Ukrayna bütünlüğüne dönülmesi lazım. Bu olmazsa yarın ne olacağı belli değil.'"dedi. Bugüne kadar net bir adım atılmadığının da altını çizen Tatar milletvekili, Türkiye'nin tutumunun ise yapıcı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir devlet olduğuna dikkat çeken Kırım Tatar Milli Meclis Üyesi, Türkiye tarafından adımlar atıldığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kırımlı yetkililere durumu takip ettikleri yönünde beyanatları olduğunu kaydetti. Egiz, "Türkiye'nin bizim yanımızda olduğunu biliyoruz ama uluslararası camia olarak daha net adımlar alınmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BOZKIR: İŞGAL ALTINDAKİ PARLAMENTODAN ÇIKAN KARARLAR YASADIŞI

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Hollandalı Parlamenter Emine Bozkır ise Kırım'daki durumun çok gergin olduğunu belirterek, Kırım'ın kendi parlamentosunun işgal altında olduğunu kaydetti. Tatar milletvekillerinin içeri alınmadığını belirten Bozkır, "Bu parlamentoda çıkan kararlar yasadışıdır." dedi.

16 Mart'ta Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ile ilgili düzenlenecek referandumun da yasal olmayacağını savunan AP milletvekili, "Kırım Parlamentosu böyle bir karar alamaz. Çünkü Ukrayna bir devlettir. Öyle bir durum olursa Ukrayna çapında bir karar almak lazım." ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplantılarda daha çok Kiev'de nelerin yaşandığının ele alındığını, Kırım'daki durumun çok gündeme gelmediğini aktaran Bozkır, burada yüzyıllardır yaşayan Kırım Tatarlarının unutulduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar