Rus askerini Kırım Başbakanı çağırmış

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rus askerlerinin ve Rusya yanlısı milis grupların yol kontrolü yapması havalimanı ve devlet binalarında güvenliği sağlamaları Kiev’de iktidara gelen yönetimin sert eleştirisine neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Rus askerini Kırım Başbakanı çağırmış

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rus askerlerinin ve Rusya yanlısı milis grupların yol kontrolü yapması havalimanı ve devlet binalarında güvenliği sağlamaları Kiev’de iktidara gelen yönetimin sert eleştirisine neden oldu.

Kırım Başbakanı Serhiy Aksyonov, güvenliğin sağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım istediğini söylerken, Interfax’a konuşan Kremlin kaynağı, Rusya’nın böyle bir talebi görmezden gelmesinin imkansız olduğunu belirtti.

Interfax’ın edindiği bilgiye göre, Kırım Başbakanı Aksyonov ise geçici olarak tüm güvenlik birimlerini kendi kontrolüne aldığını ve Putin’e Kırım’da barış ve güvenliğin sağlanması için yardım talebinde bulunduğunu söyledi. Ülkede bulunan güvenlik güçlerinin durumu kontrol edemediği ve göstericilerin silah kullanmaya başladığını kaydeden Aksyonov, “İnsanların yaşam garantisi ve güvenliğini dikkate alarak, Rusya Devlet Başkanı Putin’e başvurdum ve otonom Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde barışın sağlanmasında yardımcı olmasını istedim.” dedi.

Rus lider Putin ise Ukrayna’da yaşanan gelişmelerle ilgili AB ülke liderleri ile yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleştirdi.

UKRAYNA BAŞBAKANI RUS BİRLİKLERİNİN ÜSLERİNE DÖNMESİNİ İSTEDİ

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, Kırım’da Rus askerinin bulunmasının uygun olmadığını, Rusya’da askerilerini kalıcı üslere çekmesini istedi. Rusya’nın Sivastopol’da bulunan askeri üslerle ilgili anlaşmaya uygun davranmadığını kaydeden Yatsenyuk, “Anlaşma ihlal ediliyor. Rusya hükümetinden ordularını kendi üslerine çekmesini istiyoruz.” çağrısında bulundu. Yatsenyuk, Ukrayna’nın provokasyona gelmeyeceğini ve onlara karşı herhangi bir askeri güç kullanmayacaklarını kaydetti.

Rusya Federasyonu BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin ise Kırım’a aracılık misyonu dayatılmasına karşı olduklarını, Kırım makamlarının bu konudaki düşüncelerinin dikkate alınması gerektiğini, bir aracılık kurumunun empoze edilmesine karşı olduklarını belirtti. Rus temsilci bölgede Rus askerlerinin bulunmasının Karadeniz Filosu’nun konuşlandırılması ile ilgili Ukrayna ile imzalanan anlaşma çerçevesinde olduğunu savundu.

MOSKOVA UKRAYNA’NIN PARÇALANMASINI HEDEFLEMİYOR

Moskova, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde daha fazla otonomi için 25 Mayıs’ta referanduma gidilmesine destek veriyor. Uzmanlara göre, Rusya, Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ya da Rusya ile birleşmesi gibi senaryoları olumlu bulmuyor. Sivastopol’da bulunan üslerini garanti altına almak ve Rus etnik topluluğun güvenliğini sağlamak için strateji geliştiriyor. Ordunun teyakkuza geçirilmesi, Kırım Başbakanının talebine olumlu cevap verilmesi ve Ukrayna eski çevik kuvvetine Rusya vatandaşlığı verilmeye başlanması bu stratejinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. CİHAN

Yorumlar