Rumlar, Türkiye'nin AİHM kararını uygulamaktan kaçamayacağı görüşünde

Güney Kıbrıs'ta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhinde verdiği kararın yankıları sürüyor. Rumlar, tazminatı ödememe kararında olan Türkiye için "çıkış yok" derken AİHM'nin bu kararının uygulanmaktan kaçılamayacağını...

Google Haberlere Abone ol
Rumlar, Türkiye'nin AİHM kararını uygulamaktan kaçamayacağı görüşünde

Güney Kıbrıs'ta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhinde verdiği kararın yankıları sürüyor. Rumlar, tazminatı ödememe kararında olan Türkiye için "çıkış yok" derken AİHM'nin bu kararının uygulanmaktan kaçılamayacağını savundu.

Rumlar, AİHM’in kararı çerçevesinde Türkiye’nin 90 milyon Euro tazminat ödemesi gerektiği görüşünde. Tüm bu konunun artık özellikle, AİHM kararlarının yerine getirilmesinde ve baskı yapılmasında yetkili organ olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne, siyasi alana taşınacağını belirten Rum yetkililer, AİHM kararı uyarınca Türkiye’nin üç ay içerisinde, yani Ağustos ayına kadar 90 milyon Euro değerindeki tazminatı ödemek zorunda olduğunu aktardı.

"MAHKEME KARARININ REDDEDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan AİHM eski yargıcı Lukis Lukaidis, Türkiye’nin tazminatları ödemeyi ve mahkeme kararına uymayı ret etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Tek baskı mekanizmasının, siyasi açıdan olduğunu ifade eden Lukaidis, Rum Yönetimi’nin, Avrupa Konseyi aracılığıyla kampanya yapması gerektiğini savundu.

Rum avukat Ahilleas Dimitriadis ise açıklamasında, uluslararası düzeyde kararların yerine getirilmesinin, siyasi unsurlarla yapılabileceğini ifade etti.

KASULİDİS: TÜRKİYE FAİZLERİ DE ÖDEMEK ZORUNDA

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de açıklamasında, Türkiye’nin tazminatı ödemeyeceğini söylediğini anımsatan Kasulidis, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu konuyu ele alması gerektiğini belirterek tazminatlara ilişkin olarak faizlerin de söz konusu olduğunu hatırlattı. Kasulidis, “Tazminatlar, her zaman ödenecek.” ifadesini de kullandı. CİHAN

Yorumlar