Rumi Forum’un “birlikte yaşama” konferansı, Karaçi’de barış havası estirdi

Pakistan’ın Karaçi şehrinde düzenlenen “Barış ve Ahenk İçinde Beraber Yaşama” konferansı, ülkenin önde gelen bilim ve düşünce adamlarını buluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
Rumi Forum’un “birlikte yaşama” konferansı, Karaçi’de barış havası estirdi

Pakistan’ın Karaçi şehrinde düzenlenen “Barış ve Ahenk İçinde Beraber Yaşama” konferansı, ülkenin önde gelen bilim ve düşünce adamlarını buluşturdu. Pakistan’ın tanınmış eğitim kurumlarından Karaçi Üniversitesi ve “Rumi Forum Pakistan”ın düzenlediği konferansta “birlikte yaşama ve hoşgörü” vurgusu yapıldı.

Konferansta konuşan Karaçi Üniversitesi Rektörü Muhammed Kayser, Pakistan için hayati öneme sahip böyle bir konuda etkinlik düzenleyen Rumi Forum'a teşekkür etti. Pakistan eski Enformasyon Bakanı Javid Cabbar ise bu organizasyonun sadece Pakistan'daki “birlikte yaşama” problemine değil, küresel bir soruna ışık tuttuğunu ifade etti. Cabbar, “işbirliğinin ve meseleleri tartışmanın ehemmiyetini canlı örneğiyle bu konferansta gördük” dedi.

BİLİCİ: BARIŞ İÇİN REFERANS ÇOK, UYGULAYAN YOK

Konferansa davet edilen Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü ve Zaman gazetesi yazarı Abdülhamit Bilici, günümüzde barış ve ahenkten bahsedenlerin referansının çok olduğunu; ancak bunu pratiğe dökenleri bulmanın zor olduğu bir dünyada yaşadığımızı kaydetti. Bilici konuşmasında “Toplumların problemi barışın, hoşgörünün, dürüstlüğün tanımının bilinmemesi değildir. Biz bunları iyi biliyoruz; hayatımız kitaplarla, ansiklopedilerle dolu; ancak eğer buna niyetliysek bir hadis ya da Mevlana’dan bir söz, İkbal’den bir satır hayatımızı değiştirmeye yetecektir. Eğer samimiysek bu kelimelerin edebiyatını yapmaz, uygulamasını yaparız.” ifadelerine yer verdi.

Konferansa konuşmacı olarak ayrıca Revalpindi Kadın Koleji Müdürü Dr. Ayla Süheyl Kahn, Penjap Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Abida İcaz, İslamabad Riphah Üniversitesi’nden Dr. Anis Ahmed, Mevlana Üniversitesi’nden Dr. Hakan Gök, İpek Üniversitesi’nden Dr. Salim Çelik, Karaçi Üniversitesi’nden Dr. Farah İqbal, Pencap Üniversitesi’nden Büşra Rahman Peşaver Üniversitesi’nden Muhammed İbrar katıldı.

Rumi Forum Başkan Yardımcısı Suat Erguvan, Pakistan'ın problemlerine “akademik çözümler” sunma amacındaki konferansın ülkede büyük teveccühle karşılandığını dile getirdi.

Konferansı ilgiyle izleyen Pakistan’ın önde gelen akademisyenleri de kardeş Türk insanının kurduğu Rumi Forum'un “barış” faaliyetlerini överek, minnetle andıklarını dile getirdi. 2006 yılında kurulan Rumi Forum, Pakistan’ın çeşitli şehirlerindeki dört akademik/kültürel merkezle faaliyetlerini sürdürüyor. Forum, yerli ve yabancı üniversiteler, düşünce kuruluşları ve araştırma merkezleriyle işbirliği yaparak seminer ve konferanslar tertip ediyor. CİHAN

Yorumlar