Rumen ve Bulgar göçü, Almanya'da eyaletleri korkutuyor

Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının yeni yılla birlikte serbest dolaşım ve çalışma izni alması Almanya'da eyaletleri korkutuyor.

Google Haberlere Abone ol
Rumen ve Bulgar göçü, Almanya'da eyaletleri korkutuyor

Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının yeni yılla birlikte serbest dolaşım ve çalışma izni alması Almanya'da eyaletleri korkutuyor. Ülkenin kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya ile en varlıklı eyaletleri Baden-Württemberg ile Bavyera’da iş piyasası ve sosyal yardım müessesesinin zarar göreceği yönündeki tartışmalar sürerken, Alman Endüstri ve Ticaret Odası abartıdan uzak durma çağrısında bulundu. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı, eyaletin yoğun nüfuslu kentlerinin zorlanacağını duyurdu.

Yoksulluk sebebiyle eyalete gelen insanların özellikle Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Gelsenkirchen, Hamm ve Köln gibi kentlerde yaşadıklarını bildiren bakanlık, bu kentlerde 'sosyal, mali ve insani durumun' kötüleşebileceğini ifade etti. Bakanlığa göre 2005 ve 2012 yılları arasında toplam 59 bin 516 Romanya ve Bulgaristan vatandaşı eyalete göçtü.

Artış, Dortmund Belediyesi’ne beş milyon euro zarara yolaçtı. Uzmanlar, eyalete 1 Ocak tarihi itibariyle 180 bine yakın Rumen ve Bulgar göçmenin gelmiş olacağını tahmin ediyor. Bakanlığa göre göçmenlerin bir kısmı okuma-yazma bilmezken, bir kısmı da akademisyen.

Bakanlığı endişeye sevk eden bir diğer mesele de bazı kentlerde kaçak işçi piyasasının oluşmuş olması ve buralarda güpegündüz insan ticaretinin yapılması. Bakanlık, Dortmund, Duisburg, Köln ve Wuppertal’da bu tarz kaçak piyasasının varlığını doğruladı. Bazı şehirlerde bu tür piyasanın küçük olduğu belirtilirken, gümrük uzmanları bu sayının toplamda geri gittiği kanısında.

Bu arada Bulgar ve Rumen ikamet tercihi Baden-Württemberg’e (BW) kaymış durumda. Almanya’daki 250 binden fazla Bulgar ve 160 binin üzerinde Rumen göçmen KRV’den sonra Münih ve Berlin’de yoğun olarak yaşıyor.

Tartışma Bavyera’ya da sıçramış durumda. Eyaletin Başbakanı Horst Seehofer (CSU), hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) bu konuda aldatmaca yapmakla suçladı. "Federal Hükümetin SPD’li üyelerinin aldıkları kararlardan bihaber olmalarını ürkütücü buluyorum." diyen Seehofer, SPD’li Münih Belediye Başkanı Christina Ude’nin geçen yıl Bulgaristan ve Romanya’daki sosyal ve ekonomik durum hakkında yanlış bir tahminde bulunduğunu itiraf ettiğini dile getirdi.

Federal Hükümet Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise, şehir ve yerel yönetimlerine göç konusunda daha fazla yardımcı olunmasını istedi.

Konunun koalisyon görüşmelerinde yoğun bir şekilde görüşüldüğünü ve CSU'nun somut kararlar alınmasını engellediğini savunan Özoğuz, CSU'nun konuyu çarpıttığını, her göçmenin dolandırıcı olmadığını söyledi.

DIHK: TARTIŞMALAR ABARTILI

Tartışmasının bir türlü bitmemesi nedeniyle Alman Endüstri ve Ticaret Odası (DIHK) açıklama yaptı ve önümüzdeki yıllarda Almanya’nın 1,5 milyon kalifiye göçe ihtiyacı olacağını duyurdu. Bu göçmenlerin Alman sosyal sistemini istikrarlı hale getireceğini bildiren DIHK, göç konusunda abartıdan uzak durulmasını tavsiye etti.

Bu yıl Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım ve çalışma hakkı kazanan toplam 180 bin Rumen ve Bulgar vatandaşının Almanya’ya geleceği tahmin ediliyor. CİHAN

Yorumlar