Rum muhalefetinden Anastasiadis'e 'müzakerelerden çekil' baskısı

Rum muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de uluslararası sulardaki araştırma faaliyetlerini gerekçe göstererek müzakere masasından kalkmas.

Google Haberlere Abone ol
Rum muhalefetinden Anastasiadis'e 'müzakerelerden çekil' baskısı

Rum muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de uluslararası sulardaki araştırma faaliyetlerini gerekçe göstererek müzakere masasından kalkması yönünde baskı yapıyor.

Rum Simerini gazetesi, Rum muhalefet partilerinin dün Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerini gerekçe göstererek Anastasiadis’i “pasif kalmakla” ve “müzakerelerden çekilme sözünü yerine getirmemekle” suçladıklarını yazdı.

Gazeteye göre, Demokrat Parti (DİKO), Barbaros Hayreddin Paşa gemisine artık bir fırkateyn ve iki de denizaltının eşlik edeceğine işaret ederek, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını savunmak zorunda olan Anastasiadis’in bunlara gereken cevabı vermek için neyi beklediğini” sordu.

DİKO ayrıca, Anastasiadis’in “gereken cevabı vermemesi halinde sözde Rum egemenlik haklarını bizzat zedelemiş olacağını, uluslar arasındaki itibarının altını oyacağını ve daha büyük tahrikleri cesaretlendireceği” görüşünü ortaya koydu.

Rum Yönetimi Başkanı ile hükümetini, “açıklamalarından” ve “kendi koştukları şartlardan caymakla” suçlayan DİKO, Anastasiadis’in “Rum MEB’nin ihlalinin müzakerelerin sonu olacağı” açıklamasını hatırlattı.

Sosyalist EDEK ve Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise Anastasiadis hükümetini “suskunluğunu korumakla” suçladı. Omiru, “Rum Dışişleri Bakanının açıkladığı gibi, tepkilerimiz, BM’ye aylık rapor sunmakla sınırlı kalacaksa, üçüncü tarafların, 11 Şubat anlaşmasından sonra MEB ihlallerinin devam etmeyeceği taahhüdü vardı veya böyle bir taahhüdün varlığı ima edildi. Taahhütlerin yerine getirilmesi yerine Türk tahriklerin tırmandırıldığını görüyoruz." ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar