Rum çiftçiler KKTC sınırını delme hayalini gerçekleştiremedi

Rum Çiftçiler Birliği (EKA), KKTC'de Güzelyurt Bölgesi'nde bulunan Bostancı Sınır Kapısı'nda traktör ve diğer tarım araçlarıyla eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Rum çiftçiler KKTC sınırını delme hayalini gerçekleştiremedi

Rum Çiftçiler Birliği (EKA), KKTC'de Güzelyurt Bölgesi'nde bulunan Bostancı Sınır Kapısı'nda traktör ve diğer tarım araçlarıyla eylem yaptı. Yaklaşık 30 araçlık konvoy Rum sınır kapısında polis ve Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin engeliyle karşılaştı. KKTC'ye geçişlerine izin verilmeyen çiftçiler araçlarından inerek bulundukları yerde eylemlerini sürdürdüler.

Bostancı (Astromerit) Sınır Kapısı'nda traktörleri ve diğer tarım araçlarıyla saat 11.00’de toplanan çiftçiler, konuşmaların ardından KKTC’ye geçmek niyetiyle Bostancı Sınır Kapısı’na doğru harekete geçti. Bostancı Kara Sınır Kapısı’nda, eylemlerini sürdüren Rum çiftçilerin yarattığı tıkanıklık yüzünden sınır kapısı geçici olarak geçişlere kapatıldı. Bu doğrultuda daha önceden Bostancı Sınır Kapısı'nı delerek KKTC'ye geçiş yapacaklarını ifade eden Rum çiftçiler, alınan geniş güvenlik önlemi nedeniyle amaçlarına ulaşamadı.

Birleşmiş Milletler yetkilisine, ara bölgedeki arazilerinin kullanımıyla ilgili muhtırayı sunan çiftçiler, bu arazilerin kullanımıyla ilgili anlaşmanın uygulanmasını istediklerini ve muhtıranın bir kopyasını BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’a yollanmasını istediklerini belirtti.

Çiftçiler, aynı muhtıranın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi, Kıbrıs’taki Avrupa Birliği Temsilciliği’ne de ulaştırılacağını söyledi.

BM görevlisine ellerindeki zeytin dallarını da gösteren çiftçiler, bunun Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir çözümden yana olduklarının göstergesi olduğunu belirtmek için getirdiklerini bildirdi.

Çiftçiler daha sonra, ara bölgeye yanlarında getirmiş oldukları zeytin ağacı fidanını dikti. Çiftçilerin eylemi olaysız bir şekilde sona erdi. EKA'nın eyleminin sona ermesinden sonra Bostancı Sınır Kapısı yeniden geçişlere açıldı. CİHAN

Yorumlar